Sead Vegara

Novi “Istjerivači duhova“ i nostalgija za osamdesetim

Piše: Sead Vegara Nostalgija za vremenom osamdesetih godina prošlog stoljeća u kombinaciji sa modernim okruženjem, sada već starim licima originalne postave Istjerivača duhova i novim mladim snagama, u novom unosu u franšizu Ghostbusters: Frozen Empire (Istjerivači duhova: Ledena prijetnja, 2024) djeluje poprlično zabavno. 

Monkey Man: Od reditelja Deva Patela očekujemo velike stvari

Piše: Sead Vegara Mnogo toga će Patel prikazati u filmu, ali ono po čemu će ostati upamćen njegov rediteljski prvijenac pored prevashodno iznimno kvalitetno koreografiranih scena borbi jeste i način na koji je predstavio novu verziju akcionog trilera posvetivši mu dašak duše upakovane u traumu i bol, a dajući obol lokalnoj – indijskoj kulturi.

Arthur the King: Arthur i vitezovi ekstremnih sportova

Piše: Sead Vegara Kada god pomislite da redovni kino-repertoar ne može biti gori, naiđe film poput Arthur the King (Izazov života, 2024). Zaista, od neinspirativnih komedija, beternih horora i neimaginativnih animiranih ostvarenja, film poput Izazova života izgleda (i jeste) kao pravi filmski Zlatni gral.

Veljko Bulajić: Reditelj kojem je Picasso naslikao plakat za film

Piše: Sead Vegara Jedan od najvećih i najboljih reditelja nekadašnje zajedničke države Jugoslavije, veliki Veljko Bulajić, preminuo je u 97. godini života, a iza sebe je ostavio filmsku ostavštinu kakva se rijetko viđa. Riječ je o 14 filmova (15. Bijeg do mora je snimljen 2017, a nikad prikazan) među kojima su se našla takva ostvarenja poput Kozare (1962), Bitke na Neretvi (1969) i Atentat u Sarajevu (1975).

Godzilla x Kong: Film koji se gleda uz dvije moždane ćelije

Piše: Sead Vegara Koliko puta je dovoljno ponoviti da se u hramove sedme umjetnosti ide baš zbog filmova kakav je upravo Godzilla x Kong: The New Empire (Godzilla x Kong: Novo carstvo, 2024)? Svu moćnost specijalnih CGI efekata moguće je doživjeti tek u kinu bez obzira na to da u sopstvenom domu imate nevjerovatan ugođaj, odličan ogroman televizor, dobar zvučni sistem, najudobnije sjedište...

Pogled u prošlost: “Rounders“

Piše: Sead Vegara Razlog zbog kojeg se film Kockari nalazi na listi filmova koji se iz godine u godinu gledaju iznova leži upravo u čaroliji glumačke igre tadašnje dvije holivudske nade koje su se godinama kasnije potvrdile, te fascinaciji same igre pokera koju niko prije ni poslije nije toliko dobro objasnio na filmu kao scenaristički dvojac David Leiven i Brian Koppelman.

One Life: Ko spasi jedan život, kao da je spasio cijeli svijet

Piše: Sead Vegara U prošloj 2023. godini dva britanska, ali i svjetska glumačka velikana, Michael Caine i Anthony Hopkins, imali su svoj glumački labuđi pjev. Redom sa filmovima The Great Escaper (Veliki bjegunac) i One Life (Jedan život). U prvom, Michael Caine je pred kamerama odigrao svoju zaista posljednju ulogu, jasno naznačivši da se oprašta od glume, dok radišni Anthony Hopkins pod stare dane nikad nije bio aktivniji.