"Dune: Part Two" možda stiže u kino-dvorane na proljeće 2024.

"Dune: Part Two" možda stiže u kino-dvorane na proljeće 2024.

Na pomolu je još jedno preslaganje rasporeda izlazaka, a rani vjesnik bi mogao biti drugi dio naučno-fantastičnog epa Dune u režiji Denisa Villeneuvea.

Naime, glasine o mogućem pomicanju datuma izlaska filma kruže već neko vrijeme, ili najtačnije - od trena kada je nastupio štrajk glumaca. No, prve detalje o zbivanjima iza kulisa dobivamo putem novinara Deadlinea, koji otkrivaju da Warner Bros. i Legendary Entertainment promišljaju o odlaganju izlaska filma za mart ili april sljedeće godine, kako bi se osigurali optimalni uslovi za premijeru.

Kao razlog za odlaganje izlaska filma ponuđeno je očito objašnjenje - štrajk glumaca. Članovi SAG-AFTRA-e ne mogu učestvovati u promidžbi filma sve dok štrajk traje, a kako Variety prenosi, marketinška kampanja za Dune: Part Two se uveliko oslanja (ili se oslanjala) na glumačku postavu. Naročito na Zendayu, koja ima magnetičnu pojavu na crvenom tepihu, ali i na društvenim mrežama, bez kojih bi premijera, pa i igranje filma u cijelosti mogli biti osujećeni.

Pored očitoga, kratki pogled iza kulisa nam možda nudi i ono što se može samo naslutiti. U ovom slučaju, to je mnijenje studija o dužini štrajka. Podjetimo se da Dune: Part Two trenutno drži 3. novembar kao datum izlaska, a početak agresivne marketinške kampanje za filmove sličnog kalibra može se očekivati i do tri sedmice prije premijere, sa kulminacijom za vrijeme svečane premijere. Sasvim je moguće da su Warner Bros. i Legendary naslutili da će štrajk potrajati barem do oktobra, što bi ugrozilo marketinšku kampanju, zbog čega se razmišlja o prolongiranju izlaska.

Warner Bros. i Legendary se nisu službeno oglasili o ovoj mogućnosti, a više o glasinama možete doznati na stranama Deadlinea.

Prehodna
“Znam kako dišeš“ u programu 80. Venice Film Festivala
Sljedeća
Greta Gerwig o mogućem nastavku za "Barbie"