“Slike iz života udarnika“ Bate Čengića na festivalu u Veneciji

“Slike iz života udarnika“ Bate Čengića na festivalu u Veneciji

Na službenoj stranici Venice Film Festivala, koji se ove godine održava 80. put, u zvaničnom programu Venice Classics sekciji, koja od 2012. godine predstavlja svjetske premijerne projekcije, u izboru najboljih restauracija filmskih klasika koje su u protekloj godini izveli filmski arhivi, kulturne institucije i producentske kuće širom svijeta, naći će se i film bosanskohercegovačkog autora Bate Čengića Slike iz života udarnika.

Glavni nosilac ideje i realizacije projekta restauracije filma bh. autora je Kinoteka Slovenije, čime je bosanskohercegovačka briga za kulturna blaga još jednom pala na ispitu. Bosni i Hercegovini bliska i prijateljska država, Slovenija, postarala se da nemjerljivo kulturno blago bude restarurirano i da se film Slike iz života udarnika vrati u život i da prilika novim generacijama ljubitelja filma da ga vide.

Čengićev film Slike iz života udarnika snimljen je 1972. godine, a restauriranu kopiju su zajednički uradili Slovenska kinoteka, Filmski centar Sarajevo, Hrvatski državi arhiv – Hrvatska kinoteka i Filmski muzej Austrije uz podršku EU Creative Europe Medie Programme i Ministrstva kulture Republike Slovenije.

Prethodna
Urnebesna komedija “Robots“ na redovnom repertoaru
Sljedeća
Christopher Landon preuzima novi "Scream" nastavak