“Svemu dođe kraj“ Rajka Grlića otvara 71. Pula Film Festival

“Svemu dođe kraj“ Rajka Grlića otvara 71. Pula Film Festival

Pulski filmski festival, jedan od najvažnijih i najpopularnijih filmskih festivala u regionu, zaključio je glavni natjecateljski program Hrvatskog filma i Hrvatskih manjinskih koprodukcija. Pored već ranije predstavljenih naslova koji se natječu za Zlatne arene, u Zagrebu je predstavljen film otvaranja - romantični triler Svemu dođe kraj reditelja Rajka Grlića (U raljama života, Karaula, Ustav Republike Hrvatske) koji je s književnikom Antom Tomićem i scenarist filma.

Glumačku ekipu filma čine Živko Anočić i Jelena Đokić, a pored njih igraju još i Boris Isaković, Janko Popović Volarić, Emir Hadžihafizbegović te drugi.

Pulski festival ove godine traje od 11. do 18. jula. Novost ovogodišnjeg izdanja Pulskog filmskog festivala je da započinje u četvrtak (11. juli) i traje dan kraće, do 18. jula.

“Jedna od važnijih novosti ovogodišnje Pule je i ta da će Festival početi u četvrtak kako bi publika u petak i za vikend mogla pogledati što više filmova, kako navečer, tako i u dnevnim projekcijama. U natjecateljskom programu imat ćemo 22 filma, od toga 11 hrvatskih i 11 manjinskih koprodukcija. Imat ćemo i otvaranje prije otvaranja, u kojemu ćemo prikazati film 'Šlager' Nevija Marasovića, mali lijepi film čiji se dio događa pred pulskom Arenom!”, rekao je umjetnički ravnatelj Pulskog filmskog festivala Danijel Pek.

Skraćeno izdanje je prilika da bolje iskoristimo produljeni vikend jer tijekom vikenda se može dulje ostati vani, a onima koji dolaze u Pulu dajemo priliku da u Puli ostanu dulje, od četvrtka do nedjelje i možda još koji dan. Publika tako može pratiti sve programe: dnevne, večernje i kasne projekcije kao i zabavni program te koncerte koji će se održavati večerima u dvorištu Doma hrvatskih branitelja i otvoreni su za sve, istaknula je ravnateljica Pulskog filmskog festivala Tanja Miličić.

Uz svjetske premijere Grlićeva i Marasovićeva filma, svjetsku premijeru na ovogodišnjem festivalu ima i jedna komedija, a to je film Šalša Dražena Žarkovića (Ajmo žuti!, Bitange i princeze, Moj dida je pao s Marsa) s Momčilom Otaševićem u glavnoj ulozi.


Glavni program - Hrvatski filmovi (zaključeni program)

 1. Bosanski lonac, Pavo Marinković, 2023.
 2. Božji gnjev, r. Kristijan Milić, 2024.
 3. Frka, r. Svebor Mihael Jelić, 2024.
 4. Naša djeca, r. Silvestar Kolbas, 2024.
 5. Proslava, r. Bruno Anković, 2024.
 6. Slatka Simona, r. Igor Mirković, 2024.
 7. Svemu dođe kraj, r. Rajko Grlić, 2024.
 8. Sveta obitelj, r. Vlatka Vorkapić, 2023.
 9. Šalša, r. Dražen Žarković, 2024.
 10. Šlager, r. Nevio Marasović, 2024
 11. Žena s gumenim rukavicama, r. Mario Šulina, 2023.

Predstavljeni su i finalisti prve međunarodne radionice i pitchinga TV serija.

Na konferenciji za medije predstavljeni su i finalisti partnerskog projekta Festivala i United Medije - međunarodne radionice za razvoj scenarija i pitching televizijskih serija “Make the Scene!”. Najboljem projektu pripast će nagrada od 10.000 eura i prilika za dalji razvoj projekta koju će osigurati United Media, a žiri koji će odlučiti o pobjedniku čine Nataša Buljan, Goran Bogdan i Mišo Mogorović.

ODABRANI PROJEKTI:

 1. Deconstruction (Bugarska) – Plamena Velkovsky
 2. To The Movies! (Bugarska) – Kristian Stoichev, Boris Rachev i Boris Krastin
 3. You have to live somewhere (Hrvatska) – Sanja Milardović
 4. Rainbow (Srbija) – Srđan Anđelić
 5. Wonderful (Srbija) – Isidora Veselinović, Katarina Mitrović i Vladimir Tagić
 6. Dert (Srbija) – Katarina Krstić
Prethodna
McKellen o povratku ulozi Gandalfa u novom "LOTR" filmu
Sljedeća
Poziv za prijave: Green Film Lab 2024