2 Guns: Kvalitetna zabava

Cartel 2 GunsPiše: Sead Vegara

Nemajući drugih riječi da opišem film 2 Guns (Dva igrača) nego kao kvalitetnu zabavu ostaje mi da u nekoliko redova to obrazložim i pokušam vas nagovoriti da odvojite od svog vremena i pogledate film. Prije svega morate znati da je riječ o filmu koji vam tokom cijelog svog trajanja pokušava održati pažnju konstantnim prevrtima, u čemu u velikom dijelu i uspijeva, a ako imate toliko pregledanih filmova na kontu (a siguran sam da ima i onih koji će to odmah prozrjeti) moći ćete ukapirati neke stvari prije samih likova. To uopšte nije loša stvar i bilo bi možda i previše okarakterisati film kao predvidljiv, ali da se razumijemo ovdje nije riječ o nekoj „visokoj umjetnosti“ već prvoklasnoj zabavi koja ne pretenduje da bude ništa više od onoga za šta se izdaje. A to je čista, kvalitetna zabava.

Dva igrača; reditelj: Baltasar Kormákur; glumci: Denzel Washington, Mark Wahlberg, Paula Patton, Edward James Olmos, Bill Paxton; 2013.

IMDb rejting: 6,8/10 Rotten Tomatoes rejting: 64%

Ono što američki, tj. holivudski film posjeduje jeste upravo ta mogućnost da vam pruži dobro osmišljenu celuloidnu priču kojoj je opet prvenstveni cilj da bude komercijalno isplativa (da film pogleda što veći mogući broj ljudi i plati kino ulaznicu) jer holivudska tvornica snova je u biti ništa drugo nego industrija filmova. U toj industriji filmova ostvarenje poput filma „2 Guns“ se može smatrati kao produkt uspio u svojoj namjeni. Možda box office rezultati to i ne dokazuju, ili ste od onih koji vole vjerovati ocjenama na IMDb-u, ali obrazložiti radnju filma u par prostoproširenih rečenica bez da vam pokvarim i uskratim osjećaj spoznavanja likova i priče samih za sebe će biti zaista zahtjevan posao. Uostalom, nakon odgledanog trailera sami ćete dobiti nekakvu sliku kakav vas film očekuje mada to i ne mora biti tako.

Ono što ću reći jeste da su dvojica glavnih protagonista Denzel Washington i Mark Wahlberg svoje uloge odglumili na samo njima svojstven način (Denzel opet nešto „garantuje“, dok Wahlberg ne zatvara usta) kao par koji će se odradivši „posao“ zamjeriti narko bosu (u interpetaciji starog lisca Edwarda Jamesa Olmosa) i do određenog trenutka u filmu misterioznom tipu (Bill Paxton). Moglo bi se reći da je reditelj Baltasar Kormákur uprizorio priču na stilski sličan način nekadašnjim filmovima sada već pokojnog Tonyja Scotta, doduše bez (pre)brzih pokreta kamere. Scenario za film je djelo Blake Mastersa i Stevena Granta koji su radeći po predlošku grafičke novele Boom! Studiosa uspjeli skrojiti zanimljiv komad.

  Objavljeno na portalu novovrijeme.ba
Prethodna
Spoznaja umjetnosti kao spoznaja slobode
Sljedeća
2 jeseni, 3 zime: Kec u rukavu