20th Century Fox i formalno prestaje postojati

20th Century Fox i formalno prestaje postojati

Ispod kultnog reflektora na art-deco podlozi više neće stajati naslov „20th Century Fox“. S ovim se pripajanje Foxa u ustroj Walt Disney kompanije i formalno privodi kraju. Disney će zadržati reflektor, ali ispod njega će stajati samo "20th Century", a sličan tretman će dobiti i ostale sestrinske kompanije nekadašnjeg Foxa kojima će u nazivima biti elidirana riječ „Fox“, čiji će prostor biti dopunjen drugom riječi, ili pak ostati prazan.

Brendiranje kompanije i njen formalni naziv su manje važni u ovom slučaju. Prerano je reći kako će se Disney ponašati ka franšizama, filmovima i serijama u vlasništvu nekadašnjeg Foxa, koji bi mogli nastaviti sa razvojem pod samo formalno promjenjenim nazivom krovnog studija. Međutim, simbolika ovog čina je nešto što je mnogima upalo u oči.

Nakon blagoslova američke savezne vlade, Disney je kupio 20th Century Fox i njegova intelektualna vlasništva, sa neformalnim obećanjem da će dopustiti neku vrstu autonomije, barem po pitanju projekata već u realizaciji. U međuvremenu, ti projekti su odgađani (The New Mutants u režiji Josha Boonea je možda najbolji primjer) dok se mnogi plaše da će drugi (kao što su Alien, Predator i slični naslovi sa zrelu publiku) biti trajno stavljeni u naftalin od strane Disneyja.

O sudbini tih intelektualnih vlasništva ćemo se uvjeriti tek u predstojećim godinama. Trenutno, ono što se može sigurno reći jeste da je i posljednji ostatak starog Foxa prestao postojati.

Prehodna
Box office: "Zločesti dečki" pomeli konkurente na blagajnama
Sljedeća
Sony već stavio u pogon "Bad Boys 4"