76. Cannes Film Festival: Bez filmova iz BiH

76. Cannes Film Festival: Bez filmova iz BiH

Piše: Nisad Selimović

Tradicionalna godišnja pres-konferencija Thierryja Frémauxa, umjetničkog direktora filmskog festivala u Cannesu, održana je jučer i svijet je napokon dobio odgovore na brojna pitanja oko ovogodišnje liste filmova koji će se boriti za Zlatnu palmu. Festival koji će se održati od 16. do 27. maja uistinu će donijeti nekoliko velikih premijera, ali je došlo i do nekoliko iznenađenja.

Već se znalo odranije da će se na Festivalu sigurno naći mjesta za novi triler Martina Scorsesea Killers of the Flower Moon, sa Leom di Caprijem, Brendanom Fraserom i Robertom De Nirom u glavnim ulogama, ali i da će Harrison Ford promovisati novi nastavak Indiana Jones and the Dial of Destiny. Sve ovo je plan koji traje već neko vrijeme - da se publici na Croisetti ponude holivudski blockbusteri. Frémaux je čak kazao da je htio staviti Scorsesea u selekciju za nagradu, ali da ga je ovaj ljubazno odbio.Dakako, ta dva će biti prikazana van konkurencije, a što se tiče selekcije za nagrade, mora se priznati da je ovogodišnja lista uistinu impresivna; novi film Wesa Andersona Asteroid City, u kojem glumi bukadar zvijezda - Scarlett Johansson, Tom Hanks, Steve Carell, Tilda Swinton, Jason Schwartzman i mnogi drugi

- To je film Wesa Andersona, tačka, najavio ga je Frémaux.

Hirokazu Kore-eda, dobitnik Zlatne palme 2018. za Shoplifters i veliki redovni gost Cannesa, vraća se u konkurenciju s filmom Monster. Iako nikakvi detalji priče još nisu otkriveni, poznato je da u njemu glavnu ulogu tumači Ando Sakura, a muziku je napisao nedavno preminuli veliki muzičar i kompozitor Ryuichi Sakamoto.

Dvostruki dobitnik Zlatne palme Ken Loach vraća se u Cannes sa filmom The Old Oak, još jednom društveno relevantnom dramom koje su ga i proslavile. Ova je fokusirana na posljednji preostali pub u malom engleskom selu odakle lokalno stanovništvo odlazi jer su rudnici zatvoreni. Ali, s obzirom na to da su kuće jeftine i dostupne, to mjesto postaje idealno za sirijske izbjeglice. Jesmo spomenuli da je Loach uvijek relevantan?

Još jedan bivši dobitnik Zlatne palme Nanni Moretti vraća se na Croisetteu sa filmom Il Sol Dell’Avvenire, pričom smještenom u Rim pedesetih, u svijet filma i cirkusa. Napomenimo da je prošlo 45 godina od Morettijevog debija u Cannesu sa Ecce Bombo 1978.

Među veteranima ove godine imamo i legendarnog finskog redatelja Akija Kaurismäkija, koji se vraća u Cannes sa Dead Leaves, svojim prvim filmom nakon šest godina, te osvajača Zlatne palme Nurija Bilgea Ceylana, koji stiže sa filmom About Dry Grasses. U pitanju je priča o mladoj učiteljici koja se nada da će nakon obaveznog dežurstva u malom selu dobiti posao u Istanbulu.

I Wim Wenders je tu, također pobjednik Cannesa. I on će se boriti za Zlatnu palmu sa filmom Perfect Days. Njemački reditelj također će prikazati najnoviji dokumentarac Anselm, portret njemačkog slikara Anselma Kiefera, naravno, van konkurencije. May December Todda Haynesa sa Natalie Portman i Julianne Moore također će biti premijerno prikazan u konkurenciji. Priča prati bračni par koji je pod pritiskom kada glumica dođe u njihov život kako bi se pripremila za film koji govori o javnom skandalu iz njihove prošlosti.Japanska legenda Taskeshi Kitano dobio je svoj slot u netakmičarskom dijelu festivala. U okviru njega predstaviće svoj najnoviji film pod nazivom Kubi. Zajedno s njim, na jugu Francuske pojaviće se i Brazilac Kleber Mendonca Filho sa svojim ostvarenjem Pictures of Ghosts. Spomenimo i da će festival otvoriti Jeanne du Barry, francuska kostimirana drama koju je režirala i u kojoj glavnu ulogu tumači umjetnica znana kao Mäiwenn. Film donosi priču o Jeanne Vaubernier, ženi iz radničke klase koja je bila zadnja kurtizana francuskog kralja Luja XV, kojeg glumi Johnny Depp.

Nažalost, ove godine, barem u glavnim programima, nema filmova iz Bosne i Hercegovine, ali nije ni veliko iznenađenje jer ih se nije mnogo ni snimalo. Ipak, u konkurenciji za nagrade je film austrijske filmašice Jessice Hausner Club Zero, za koji je jedan od producenata bio i Obala Art Centar.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje 

Prethodna
Fondacija za kinematografiju: Portal za online aplikacije
Sljedeća
Od popularne videoigre do CGI animiranog hita: "Super Mario"