About My Father: Dozvola za italijansko vjenčanje

About_My_Father_11686648554.jpg Piše: Sead Vegara

Pohoditi hramove sedme umjetnosti u ove vruće i sparne dane, klimatizirane i sasvim ugodne kino-dvorane, prava je uživancija. Još samo da se potrefi da film koji ste odlučili da gledate bude vrijedan vaše pažnje, šta više možete poželjeti?! Ali, kako je teško spojiti dva dobra u jedno, tako vam je isto sa redovnim kino-repertoarom. U potrazi za dobrim kino-iskustvom, prema svim mjerilima, dobrom komedijom, u današnje vrijeme zaista je teško pronaći kvalitetan film.

Praznici na talijanski; režija: Laura Terruso; uloge: Robert De Niro, Sebastian Maniscalco, Leslie Bibb, David Rasche, Kim Cattrall; 2023.

IMDb rejting:

Rotten Tomatoes rejting:

About_My_Father1686648554.jpg Sudeći prema dostupnom traileru za film About My Father (Praznici na talijanski, 2023), najnoviju komediju sa velikim Robertom De Nirom, bićete blago razočarani ako odlučiti posvetiti svoje vrijeme ovom nezanimljivom ostvarenju. Sva sreća, film ne traje dugo, već je napravljen prema standardnom receptu, red neinventivnih šala, red prizemnog humora, i 90 minuta prođu manje-više brzo, ali nedovoljno hitro da vam bude žao što ste mu poklonili svoje vrijeme. De Niro je “udica na koju se zakačite“, i jedino zbog njega ćete i progurati cijeli film, dok su ostali likovi više nalik na karikature nego prave likove. Možda ne treba biti tolko strog, ali trebate znati šta da pogledate u kinu, a šta da preskočite i dočekate na streamingu (ili ne daj Bože skinete sa torrenta).

About My Father počinje kao hit komedija Moje veliko grčko vjenčanje (My Big Fat Greek Wedding, 2002), koja je bila pravo osvježenje u svoje doba, te se nastavlja kao svjevrsna verzija odličnog De Nirovog Meet the Parents (Dozvola za brak, 2000), samo da bi se izgubio negdje u procjepu između dvije savršene komedije. Teško je danas biti humorističan, te je i više nego teško snimiti dobru komediju, jer pobogu, mogli biste uvrijediti nekoga. Sa svim mogućim frakcijama, etničkim grupama, raznih seksualnih opredjeljenja, svi vuku vodu na svoj mlin, te treba biti dobro oprezan kako se neko ne bi našao prozvan, uvrijeđen. Isto tako treba poštovati i kapu do zemlje skinuti rediteljima i scenaristima, na kraju i samim glumcima koje za sve to “zaboli senzor“, te jednostavno “opletu po svemu, svačemu i svakomu“.

Slučaj sa filmom Praznici na talijanski takav je da, iako scenarista i glavni glumac Sebastian Maniscalco igra na ličnu kartu, pripovijedajući svoju priču i priču svoje porodice italijanskih imigranata u Americi, to čini isprva vrlo vješto, samo da bi se potpuno izgubio na putu da razjasni sve. Sebastian (kako se zove glavni lik) namjerava da zaprosi svoju dugogodišnju djevojku Elie (Leslie Bibb), koja ga pozove da proslavi Dan nezavisnosti sa njenom porodicom, a pri tome pozove i njegovog oca Salva (De Niro) da im se pridruži. Pogađate, mnoštvo nesporazuma, nezgodnih situacija između Salva i Elienih roditelja bogataša, majke Tigger (Kim Cattrall) i oca Billa (David “Sledge Hammer“ Rasche).

Rediteljica Laura Terruso, za koju De Niro ima same riječi hvale, s obzirom na ono sa čime je raspolagala, jednog glumca koji je ozbljno shvatio posao, baš se i nije proslavila.  

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

        

Prethodna
Love Again: Još jedna (pre)slatka limunada
Sljedeća
Hypnotic: Mozgalica bez mozga