Asterix and Obelix: Nepobjedivi Gali odlaze u Kinu

Asterix_and_Obelix_The_Middle_Kingdom1678200983.jpg Piše: Sead Vegara

Čitati stripove Renéa Goscinnyja i Alberta Uderzoa o dogodovštinama nepobjedivih Gala Asteriksa i Obeliksa tokom formativnih tinejdžerskih godina za potpisnika ovih redova bila je iznimna uživancija i ispunjavajuće iskustvo. Također i gledanje istih animiranih filmova i serija. Godine 1999. na Sarajevo Film Festivalu prikazan je prvi igrani film Asterix and Obelix vs. Caesar (Asteriks i Obeliks protiv Cezara). Prvi u nizu od sada već pet ostvarenja Asterix and Obelix vs. Caesar, iako veoma uspješan na box officeu, bio je svojevrsni “koncentrat“ više epizoda stripova i kao takav poprilično pretrpan radnjom. Ono što je tada reditelj Claude Zidi uspio izvući iz bremenitog scenarija Gérarda Lauziera ostavilo je gorak ukus na “filmofilskom nepcu“.

Asteriks i Obeliks: Srednje kraljevstvo; režija: Guillaume Canet; uloge: Guillaume Canet, Gilles Lellauche, Vincent Cassel, Marion Cotillard; 2023.

IMDb rejting: 4.8/10

Asterix_and_Obelix_The_Middle_Kingdom_poster1678200983.jpg Već sljedeći film Asterix & Obelix: Mission Cleopatra (Asterix i Obeliks: Misija Kleopatra, 2002) bio je urađen kao adaptacija jedne priče iz stripa, za razliku od prethodnika koji je predstavljao “stripovsko-filmski sataraš“, i time vjerna i pristojna prilagodba. Na treći film se čekalo do 2008, Asterix at the Olympic Games (Asteriks na Olimpijskim igrama), dok je četvrti Asterix and Obelix: God Save Britannia došao 2012. i to kao adaptacija stripova “Asteriks u Britaniji“ i “Asteriks i Normani“. Ono što krasi prva četiri filma iz franšize jeste već pomenuta zasnovanost na originalnim pričama iz stripova, te činjenica da je lik Obeliksa utjelovio francuski glumački bard Gérard Depardieu.

Peti po redu film, Asterix and Obelix: The Middle Kingdom (Asteriks i Obeliks: Srednje kraljevstvo, 2023) nova je i originalna priča koja samo za protagoniste ima poznate Gale, doduše i slabašan ugođaj stripovskog predloška. Philippe Mechelen i Julien Hervé zaslužni su za scenarij zajedno sa rediteljem Guillaumeom Canetom, koji ujedno glumi Asteriksa. I izgleda da je sa izostankom Depardieua u ulozi Obeliksa “isparila“ i posljednja kap mirisa sa stranica stripova koja je itekako bila prisutna i svojom jedinstvenošću krasila prethodna ostvarenja. U ulozi Obeliksa sada je Gilles Lellauche i to sasvim solidan, dok se isto ne može reći za Caneta u ulozi Astriksa, koji je izgubljen u slabašnom performansu.

Sve u novom filmu izgleda isforsirano i prenaglašeno, bljutavo i neautentično, te ostavlja utisak potpuno promašene prilike pravljenja pokretnih slika prema nečemu čiji korijen počiva na nacrtanim i ispisanim stranicama stripa. Nepobjedivi Gali, tj. Asteriks i Obeliks, pružaju potrebnu pomoć princezi protjeranoj iz Kine, vraćajući je kući i suprotstavljajući se njenim neprijateljima, dok sami Cezar (Vincent Cassel) pokreće svoje trupe u namjeri osvajanja kineskog teritorija. Kao i u prethodnim filmovima i ovdje će se u epizodnoj ulozi pojaviti jedna veoma popularna ličnost, a za sve one koji nisu vidjeli trailer, ko je to, ostat će tajna dok u mraku hrama sedme umjetnosti ne prepoznaju lik zbog kojeg će nabaciti osmjeh na lice.

Iskreno, filmovi o Asteriksu i Obeliksu mnogo bolje djeluju kao adaptacije postojećih stripova, i više funkcionišu u vidu animacije, a to je opet nešto što se već pokazalo kao istina sa čak 10 animiranih filmova.      

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje 

Prethodna
The Banshees of Inisherin: Smrt će još malo morati pričekati
Sljedeća
Creed III: Duhovi prošlosti izvan i unutar ringa