Bh. kandidat za Oscara “Ekskurzija“ u kinima od 26. oktobra

Bh. kandidat za Oscara “Ekskurzija“ u kinima od 26. oktobra

Bh. kandidat za Oscara, prvi dugometražni igrani film Une Gunjak, Ekskurzija, čija je produkcija podržana od Fondacije za kinematografiju, predvodi repertoar kina Mreže nezavisnih kino prikazivača od 26. oktobra. 

Kino dvorane Mreže bilježe sjajne rezultate u prvim sedmicama rada i to je osnovni pokazatelj da bh, regionalni i svjetski autori u budućnosti imaju vrlo ozbiljnu platformu u Federaciji BiH za prezentaciju svojih novih naslova.

Film Ekskurzija svjetsku premijeru je imao na ovogodišnjem Locarno Film Festivalu gdje je osvojio Specijalno priznanje. Na 29. Sarajevo Film Festivalu imao je gala projekciju u okviru Takmičarskog programa – igrani film, izvan konkurencije, a Evropska filmska akademija izabrala je Ekskurziju u selekciju najboljih evropskih filmova preporučenih za nominacije za Evropske filmske nagrade.

Radnja filma prati Iman (Asja Zara Lagumdžija) koja, dok se njen deveti razred priprema za ekskurziju, privlači pažnju starijeg dečka. Nakon igre istine i izazova, po školi se proširi glasina da je Iman trudna, što će ugroziti i samu ekskurziju. Iman se nađe u oluji očekivanja i ograničenja izazvanih događajima koji izmiču kontroli.

Uloge u filmu ostvarili su Asja Zara Lagumdžija, Nađa Spaho, Maja Izetbegović, Mediha Musliović, Izudin Bajrović i Muhamed Hadžović. Una Gunjak potpisuje scenarij i režiju filma.

Od novih naslova aktuelne svjetske produkcije koji će se u sedmici od 26. oktobra naći na repertoaru kina Mreže nezavisnih kino prikazivača također treba izdvojiti horor Five Nights at Freddy's, novi film velikog Martina Scorsesea Killers of the Flower Moon, akcioni triler Retribution sa Liamom Neesonom, inspirativnu dramu Dumb Money baziranu prema istinitim događajima, te animirana ostvarenja Ričard roda 2 i Guliver Returns.

Za narednu filmsku sedmicu od 2. novembra Mreža nezavisnih kino prikazivača najavljuje otvaranje novog regionalnog filma. Riječ je o ostvarenju Čuvari formule Dragana Bjelogrlića, koji je na ovogodišnjem 29. Sarajevo Film Festivalu osvojio Nagradu publike.

Svi zainteresovani mogu sve informacije oko programa prikazivanja kino dvorana i svim aktivnostima Mreže nezavisnih kino prikazivača pronaći na zvaničom Facebook profilu OVDJE, a oficijelni najavni TV spot Mreže i sve trailere aktuelnih filmskih naslova i naslova u najavi na repertoaru nezavisnih kino prikazivača možete pogledati na zvaničnom You Tube kanalu Mreže OVDJE.

Prehodna
"A Haunting in Venice" stiže na streaming servise
Sljedeća
"A Quiet Place: Day One" u kino-dvoranama u junu 2024.