Blue Beetle: Superherojsko Frankensteinovo čudovište

Piše: Sead Vegara

Koliko i kakvih superheroja još može iznjedriti saradnja između filmskog studija Warner Bros. i stripovskog mogula DC-ja, a da ne budu repeticija i(li) jednostavno probrani (naj)bolji dijelovi već urađenih stripovskih superherojskih storija? Iz priloženog, najnoviji WB – DC film Blue Beetle, jasno je da reditelj Angel Manuel Soto nije mogao izbjeći tom prokletstvu. Tako da u filmu očekujete Iron Man momente, koketiranje sa Spider-Manom, Ant-Manom, Venomom (iako su to Marvelovi superjunaci), trenutke u kojima se likovi referišu na Batmana, spominju se i Superman i Flash, kao i dijelove koji (kao da) su “pozajmljeni“ iz gotovo svakog superherojskog filma koji za zadatak ima da ispriča priču o porijeklu (“origin story“).

Blue Beetle; režija: Angel Manuel Soto; uloge: Xolo Maridueña, George Lopez, Bruna Marquezine, Bellisa Escobedo, Susan Sarandon; 2023.

IMDb rejting: 6.7/10

Rotten Tomaotes rejting: 78%

Nema tu inovativnosti po pitanju baš bilo čega, već se vrtimo u beskonačnom krugu priče u kojoj saznajemo kako je junak “dobio moći“, tj. šta je to što ga je učinilo posebnim – superherojem. U biti baš to bi trebalo da ga razlikuje od likova ostale superherojske galerije. Osim par emocionalnih momenata, te povremeno inspirativnog korištenja CGI-a, Blue Beetle ne nudi ništa više.

Reditelj Angel Manuel Sato svog junaka predstavlja kao mladića meksikanskog porijekla Jaimea Reyesa (Xolo Maridueña), “svježeg“ maturanta, koji se vraća u Palmera City, samo da bi otkrio kako će njegova porodica izgubiti kuću. Zajedno sa sestrom Milagro (Bellisa Escobedo) zapošljava se kao posluga u kući Victorie Kord (Susan Sarandon), bogatašice i izvršne direktorice Kord Industries. Jaime i Milagro ipak neće dugo ostati na tom poslu (dobiće otkaz nakon nesmotrene situacije), ali će doći u susret sa Victorijinom nećakom Jenny Kord (Bruna Marquezine), koja će Jaimeu obećati posao u firmi.

Umjesto posla dobiće na čuvanje kutiju sa hamburgerom, koju će, iako je obećao da neće, otvoriti. Umjesto hamburgera u kutiji će zateći “skarabeja“ (alienski parazitski simbiot), nakon čega ćemo prisustvovati pravom pravcatom “cronenbergovskoj“ scenom metamorfoze, Jaimeovog pretvaranja u Blue Beetlea. Victoria Kord želi da iskoristi skarabeja i njegovu moć kako bi stvorila armiju nepobjedivih vojnika, napravila oružje budućnosti, te će se namjeriti na Jaimea i njegovu porodicu. Jaime će tako morati da ovlada supermoćima, pobijedi Victoriju i spasi porodicu, te naravno nađe put do srca čedne Jenny Kord.

Prvi put na stranicama stripa “Blue Beetle“ se pojavio još davne 1939. u doba kada i Batman, nakon Supermana, a prije Flasha, Aqamana i Wonder Woman. Od tada pa do danas, lik je doživio još dvije inkarnacije; drugu 1964. i sada treću, najnoviju 2023. godine. Iako kritičari hvale ovo ostvarenje, što nije slučaj sa potpisnikom ovih redova, slabašan box office rezultat i odziv publike, najvjerovatnije neće utjecati na stvaranje potencijalne trilogije, kao i uparivanjem sa ostalom plejadom DC-jevih superjunaka. Živi bili pa vidjeli!

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje 

Prethodna
Ekskurzija: Nov i svjež rediteljski rukopis
Sljedeća
TMNT: Mutant Mayhem – Nostalgija za davnim osamdesetim