Bob Iger o tužbi Gine Carano protiv Lucasfilma i Disneyja

Bob Iger o tužbi Gine Carano protiv Lucasfilma i Disneyja

Srijeda 7. februara je prošla u znaku Disneyjevog velikog finasijskog izvještaja, koji je ulagačima predstavljen u sjeni nedavno najavljene tužbe glumice Gine Carano i pokušaja preuzimanja dva mjesta u upravnom odboru od strane grupe dioničara.

Pokušaj grupe dioničara koju predvodi njegov konkurent, Nelson Peltz, da postavi dva nova člana glavnog odbora, Bob Iger je ocijenio kao "miješanje izvana" od strane osoba koje nisu upućene u rad kompanije, pa ni u osnovni etos Disneyja. Po pitanju tužbe od strane Gine Carano, koja je dan ranije najavila da tuži Lucasfilm i Disney zbog otpuštanja iz serije The MandalorianIger je bio dosta šturiji.

Upitan od strane novinara CNBC-ja tokom intervjua nakon prezentacije finasijskog izvještaja ima li mišljenje o tužbi, Iger je odgovorio jednostavno:

Nemam.

Tužba od strane Carano je novi prominentni slučaj tužbe protiv Disney i/ili jedne od njegovih kompanija-kćeri. Podsjetimo se, Scarlett Johansson je tužila kompaniju zbog kršenja ugovora vezanog za Black Widow prije par godina, a sud u Kaliforniji je osnovanom ocijenio tužbu preko devet hiljada radnica koje tuže Disney zbog nejednakih plaća u kompaniji. U većini slučajeva, vrh kompanije, što uključuje i Igera, nije imao konkretan komentar povodom tužbe. Politika kompanije je da ne komentira tužbe javno, već putem svojih pravnih zastupnika.

Johansson i Disney su svoje pravne razmirice riješili nagodbom, iza zatvorenih vrata. Tužba radnica bit će ponovo razmatrana pred sudom tek za nekoliko dana, a prvo ročište bi moglo biti održano tek na jesen 2024. Sud tek treba razmotriti tužbu Carano.

Prethodna
CGI animirani "Moana 2" u kino-dvoranama ove jeseni
Sljedeća
IATSE planira štrajk ukoliko pregovori sa studijima propadnu