IATSE planira štrajk ukoliko pregovori sa studijima propadnu

IATSE planira štrajk ukoliko pregovori sa studijima propadnu

Sindikat koji okuplja radnike na setu (International Alliance of Theatrical Stage Employies, IATSE) najavljuje mogućnost stupanja u štrajk ukoliko pregovori sa studijima ne urode novim dogovorom.

IATSE je u saopćenju javnosti izjavio da sindikat razmatra nekoliko opcija po pitanju pregovora sa AMPTP-om, udruženjem studija koji predstavlja najkrupnije poslodavce u zabavnoj industriji. Među tim opcijama je i štrajk, za koji bi trebali glasati članovi sindikata u periodu koji slijedi:

Pregovarački komitet nije zainteresiran za produžavanje trenutnog dogovora nakon prestanka važenja, 31. jula. Zavisno od statusa pregovora, održat će se glasovanje za autorizaciju štrajka ili za ratifikaciju.

Ratifikacija ovdje spomenuta je, dakako, novi dogovor koji bi IATSE i AMPTP postigli, a koji bi bio povoljniji od trenutnog aranžmana. AMPTP nije komentirao saopćenje sindikata.

Naravno, 2023. je prošla u znaku štrajku dva velika holivudska sindikata, WGA i SAG-AFTRA. Taj štrajk je paralizirao rad na setovima od maja do novembra. IATSE tada nije bio u poziciji za štrajk, budući da je njihov ugovor važio kroz 2023. i dio 2024. Sa 1. augustom ove godine, taj ugovor će prestati važiti i morat će biti produžen ili zamijenjen novim ugovorom. IATSE je u svojoj izjavi za javnost dao do znanja da produženje nije opcija koju razmatraju.

Budući da su članovi ovog sindikata nužni za bilo kakav rad na setu, bilo filmskom, televizijskom ili pozorišnom, lako bi moglo doći do novog zastoja u zabavnoj industriji ukoliko IATSE zaista stupi u štrajk.

Prehodna
Bob Iger o tužbi Gine Carano protiv Lucasfilma i Disneyja
Sljedeća
Nermin Hamzagić novi predsjednik UFRBiH