Četvrti dan 5. AJB DOC-a donosi masterclass Galeba Nikačevića

Četvrti dan 5. AJB DOC-a donosi masterclass Galeba Nikačevića

Četvrti dan AJB DOC Film Festivala donosi četiri sjajna dokumentarna ostvarenja, kao i "masterclass" Galeba Nikačevića.

Program četvrtog dana 5. AJB DOC-a otvara film Posljednja riječ rata, koji donosi priču o potencijalnim ratnim zločinima na Kosovu, a koji će biti prikazan u Cineplexxu u 16.30 sati.

U ovom dokumentarcu autorica Elli Rintala prati tim finske forenzičarke koji tokom istraživanja navodnih ratnih zločina na Kosovu shvata da postoje slučajevi koji su namjerno ostali neistraženi. S druge strane, u pojedinim slučajevima od tima se očekuje da jednostavno potvrdi vladin opis događaja. U takvoj situaciji voditeljica tima Helena Ranta želi pronaći način na koji će tragati za istinom, a događaji kulminiraju u januaru 1999, kada je u selu Račak pronađeno 45 tijela.

U 18 sati, također u Cineplexxu, bit će prikazan film Ukradena zemlja Marca Wiesea, koji nas vodi u Ekvador, gdje starosjedilački vođa i novinari pružaju otpor Kini, koja pljačka prirodne resurse njihove zemlje i preuzima kontrolu nad političkim događajima u njoj.Nakon toga, u 20:30 u Cineplexxu će, pod pokroviteljstvom Info-centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini,  biti prikazan film Krhki snovi autorice Haidy Kancler, koja donosi priču o tri djevojke iz Afganistana koje dobijaju priliku otputovati u Evropu kako bi ostvarile svoje snove da postanu profesionalne skijašice.

U 21 sat u Cineplexxu će u okviru selekcije "Last Minute Cinema" biti prikazan dugometražni dokumentarni film Dida Nikole Ilića i Corine Schwingruber Ilić, koji nam pokazuju šta se događa kada se uloge zamijene i roditelji odjednom postanu ovisni o djeci.

Uz projekcije filmova, pod pokroviteljstvom Info-centra Evropske unije u Bosni i Hercegovini, u Cineplexxu će s početkom u 18 sati biti održano masterclass predavanje Galeba Nikačevića, novinara i kreatora popularnog podcasta Agelast, na temu važnosti pričanja priča.

Peti AJB DOC Film Festival traje do 13. septembra, a kompletan program i detalje o filmovima možete potražiti na zvaničnom sajtu Festivala.

Prethodna
Na AJB DOC-u prikazan film o djedu koji spašava unučad iz ISIL-a
Sljedeća
Dodjela nagrada obilježit će posljednji dan 5. AJB DOC-a