Ciklus dokumentarnog filma “Kino dokument“ na FTV-u

Ciklus dokumentarnog filma “Kino dokument“ na FTV-u

Novi ciklus na Federalnoj televiziji nosi naziv Kino dokument.

Na programu je u večernjim satima, svakog četvrtka od 23:15 sati, te će kao Kino Festival petkom i Kino Hollywood nedjeljom, gledaocima Federalne televizije ponuditi jedinstven izbor kada je televizijska ponuda u pitanju.

Kino dokument je, kao što i ime da naslutiti, ciklus u kojem FTV emituje neke od najznačajnijih dokumentarnih filmova 21. vijeka, mahom dugometražne, specifične po svom sadržaju, utjecaju, festivalima na kojima su prikazani, te nagradama koje su osvojili. Ti okviri predstavljaju i kriterij po kojem smo i vršili odabir filmova za Kino dokument. Do kraja septembra prikazat će se pet izuzetnih dokumentarnih filmova.

HELMUT NEWTON: PROVOKATIVNE I LIJEPE, reditelja Gera von Boehma je film o jednom od najvećih fotografa 20. stoljeća, koji je radikalizirao modnu fotografiju redefinirajući način na koji su žene portretirane u reklamama za visoku modu. Film je na festivalu u Stockholmu, 2020. godine imao nominaciju za najbolji dokumentarni film.

GORBAČOV. RAJ, reditelja Vitalija Manskog, koji je na Internacionalnom dokumentarnom film festivalu u Amsterdamu 2020. godine osvojio nagradu za najboljeg reditelja, donosi nam rediteljev razgovor sa bivšim predsjednikom Sovjetskog saveza, Mihailom Gorbačovim, u njegovoj kući, na obodu Moskve.

JA NISAM TVOJ CRNAC, reditelja Raoula Pecka je 2018. godine imao nominaciju za Oscara u kategoriji najboljeg dokumentarnog filma, a od preko 30 nagrada koje je osvojio, pomenut ćemo BAFTU i CESARA za najbolji dokumentarni film, te nagradu ekumenskog žirija i nagradu publike Panorama programa Berlinskog filmskog festivala. Ja nisam tvoj crnac spaja trideset neobjavljenih stranica eseja “Remember this House“ američkog pisca Jamesa Baldwina s kraja sedamdesetih godina prošlog vijeka, s moćnim kolažom arhivskih fotografija, filmskih isječaka i TV-snimaka vezanih uz otpor rasnoj segregaciji. Ja nisam tvoj crnac prodoran je, aktualan i uznemirujući esej o životu Afroamerikanaca, a narator je slavni glumac Samuel L. Jackson.

NA PUTU DO ŠKOLE, reditelja Pascala Plissona, donosi priču o mukama učenika u planinama Maroka, savani Kenije, na jugu Argentine i u Indiji. Djeca iz četiri države sa tri kontinenta praćena su u školu kamerama. Kreću se na različitim geografskim širinama i u sasvim različitim uslovima – kroz led i snijeg, afričku stepu ili pustinju. Neka deca na putu do škole imaju prave avanture ili, tačnije, prepreke koje su često opasne. Na putu do škole je 2014. godine dobio francusku Cesar nagradu za najbolji dokumentarni film.

PISANJE VATROM snažan dokumentarni film o novinarkama u Khabar Lahariya, jedinoj indijskoj novinskoj organizaciji koju vode isključivo žene. Ovaj nagrađivani dokumentarac, rediteljke Rintu Thomas i reditelja Sushmita Ghosha, pokazuje i šta danas znači biti žena i novinarka u marginalizovanim zajednicama. Film je prošle godine bio nominovan za Oscara za najbolji dokumentarni film a osvojio je preko 30 filmskih nagrada, između ostalih na festivalima u Sundanceu, na IDFI, u Amsterdamu te na brojnim drugim festivalima širom svijeta.

Prethodna
"The Lincoln Lawyer" dobiva još jednu sezonu na Netflixu
Sljedeća
SAG-AFTRA dopušta nastavak snimanja "Walking Dead" spin-offa