SAG-AFTRA dopušta nastavak snimanja "Walking Dead" spin-offa

SAG-AFTRA dopušta nastavak snimanja "Walking Dead" spin-offa

SAG-AFTRA, sindikat koji okuplja glumce i medijske ličnosti u Hollywoodu, izdao je dopuštenje članovima glumačkih postava nekoliko serija američke TV mreže AMC za nastavak rada uprkos štrajku.

Kako prenose novinari Varietyja, dvije spin-off serije smještene u postapokaliptičnom svijetu, The Walking Dead: Daryl Dixon The Walking Dead: The Ones Who Live nastavit će sa snimanjem uskoro, a njima bi se trebala pridružiti i produkcija Interview with a Vampire.

Pozadina odluke je složena. AMC nije dio AMPTP-a, odnosno vodeće grupacije studija i TV mreža čije produkcije SAG-AFTRA trenutno bojkotira. Međutim, AMC je dužan poštovati pravila koja su ustanovljena između AMPTP-a i SAG-a i drugih sindikata. The Walking Dead: Daryl Dixon Interview with a Vampire snimaju se u Evropi, što je otvorilo mogućnost davanja dopuštenja.

Ono što je naročito upadljivo jeste činjenica da se tri serije teško mogu nazvati "nezavisnim projektima". SAG-AFTRA od početka štrajka dijeli dozvole za nastupanje svojim članovima u nezavisnim projektima, no ovdje je riječ o franšiznim serijama koje dobivaju puni tretman jedne od vodećih TV mreža, što predstavlja značajno odstupanje od ustanovljene prakse.

Novinari Deadlinea otkrivaju da je riječ o posebnom aranžmanu između SAG-a i AMC-a, koji se odnosi samo na tri spomenute serije. Riječ nije o širem dogovoru između sindikata i studija. Portali u svijetu zabave prenose nezadovoljstvo članova sindikata koji smatraju da se izdavanjem dopuštenja krši solidarnost štrajkača.

Prethodna
Ciklus dokumentarnog filma “Kino dokument“ na FTV-u
Sljedeća
Ciklus filmova “Kino festival“ petkom na FTV-u