Postava "The Blair Witch Project" traži naknadu od Lionsgatea

Postava "The Blair Witch Project" traži naknadu od Lionsgatea

Članovi glumačke postave poznatog horor filma iz 90-tih, The Blair Witch Project, traže zaostale naknade od studija.

Naime, Heather Donahue, Joshua Leonard i Michael Wiliams su dali izjave za medije u kojima pozivaju Lionsgate, studio u čijem se vlasništvu danas nalaze prava na film, da članovima postave isplati retroaktivno razliku u rezidualnoj naknadi za pojavljivanje u filmu i nastavi isplaćivati povoljniju naknadu za buduću zaradu izvornog filma. Pored toga, trojac želi imati "značajniju savjetodavnu ulogu" u budućim unosima franšize.

Donahue, Leonard i Williams se pozivaju na obaveze koje Lionsgate ima prema članovima SAG-AFTRA-e, holivudskog glumačkog sindikata, u kojima nisu uživali u trenutku kada je film snimljen. Naravno, The Blair Witch Project je nastao kao nezavisni film, što će reći da su njegovi učesnici radili izvan ustanovljenog sistema filmske industrije, a sa time izvan pravnih obaveza i zaštita koje su tada bile na snazi, što znači da su članovi postave ostali bez prava koja bi njihove kolege u sindikatu imali, što uključuje i povoljnije nadoknade.

The Blair Witch Project je zaigrao pred publikom 1999. i preko noći postao hit, pa i filmski fenomen. Film je zaradio preko 200 miliona dolara na budžet od milion dolara, a premisa filma kao pronađene snimke prerasla u vlastiti žanr. Izjava glumaca stiže kao reakcija na najavu Blumhousea i Lionsgatea o stvaranju novog filma, odnosno reboota.

Lionsgate i Blumhouse se još nisu oglasili javno o zahtjevima glumaca. No, režiseri Eduardo SanchezDan Myrick su podržali svoje nekadašnje kolege.

Prethodna
Box office: "Civil War" ostaje na vrhu ljestvice
Sljedeća
Sony se priključuje ponudama za kupovinu Paramounta