Sony se priključuje ponudama za kupovinu Paramounta

Sony se priključuje ponudama za kupovinu Paramounta

Novi potencijalni kupac za Paramount se pojavio.

Naime, kako prenosi američki dnevni list New York Times, Sony se zanima za kupovinu kontrolnog paketa dionica krovne kompanije koja okuplja Paramount Pictures i njegove različite podružnice. Tačnije, Sony se priključuje već postojećoj ponudi Apollo Global Menagementa, ulagačkog trusta koji se ranije ponudio kao kupac u pregovorima.

S time, Sony postaje još jedan igrač u igri koja se odvija iza kulisa američke zabavne industrije. Vlasnica kontrolnog paketa dionica i šefica National Amusementa, krovne kompanije Paramounta, Shari Redstone, trenutno pregovara sa Davidom Ellisonom, šefom Skydancea. Pregovori između National Amusementsa i Skydancea su aktualni već neko vrijeme, a National Amusements je postavio Skydanceu rok za konkretnu ponudu, a druge ponude će morati sačekati da taj rok istekne.

To uključuje i ponudu Apolla kojoj se Sony pridružio. U odsustvu službenog odgovora National Amusementsa, berza je rekla svoje. Vrijednost dionica Paramounta je porasla nakon što su vijesti dosegle javnost, što će reći da su ulagači zainteresirani za mogući dogovor između dvije strane. Sony je svakako u boljem finansijskom stanju od Warner Brosa, na čiju su neformalnu ponudu za spajanje sa Paramountom negativno reagirali finansijski stručnjaci i ulagači.

Neslužbena je i svota novaca koju je Apollo ponudio. Izvori The Hollywood Reportera prenose da je riječ o 26 milijardi dolara za kontrolni paket dionica, odnosno za Paramount Global u cijelosti. Apollo je ranije nudio manju brojku za dio kompanije. Kako stvari stoje trenutno, ili bolje reći - iz onoga što je poznato javnosti, kupci se zanimanju ponajviše za kupovinu određenog dijela Paramounta, a nešto manje za Paramount Global u cijelosti.

U početku izvještavanja o pregovorima između Skydancea i Redstone, činilo se da je David Ellison prvenstveno zainteresiran za Paramount Pictures, odnosno filmski studio, a manje za CBS i povezane TV ogranke kompanije. Još jedan potencijalni kupac, medijski mogul Byron Allen, zanimao se uglavnom za CBS i srodne elemente. Nije jasno koliko je Redstone rada cijepati kompaniju, naročino nakon godina truda pri ujedinjavanju CBS-a i Paramounta, dvaju ogranka starog Viacoma, kompanije koju je vodio njen otac i čija je najisturenija ostavština Paramount kao brend.

Na koncu, javnost ne poznaje razliku između Paramount Global i Paramount Picturesa te CBS-a. No, Paramount Pictures svakako uživa u prestižu jednog od stubova Hollywooda iz minule ere. Nažalost, prilike u potonjim godinama nisu bile naklonjene Paramountu, što se očituje u postepenom opadanju vrijednosti dionica i smanjenom uticaju u samoj filmskoj industriji. S time, kupci se ne nadmeću za stvarnu vrijednost kompanije u obliku njenog udjela u tržištu, već za prestiž koji prati njeno ime - za onu snijegom pokrivenu i zvijezdama okrunjenu planinu na obzoru.

Prethodna
Postava "The Blair Witch Project" traži naknadu od Lionsgatea
Sljedeća
Dani brazilskog filma u kinu Meeting Point 2024.