CW se udaljava od superherojskih serija

CW se udaljava od superherojskih serija

Slijedeći tragove svog bivšeg vlasnika, američka TV mreža CW dobiva novog vlasnika i novo rukovodstvo, te novu strategiju za predstojeći period.

Poznat izvan SAD-a prvenstveno po svojoj ponudi superherojskih TV serija sa likovima sa stranica DC-jevih stripova, CW je nedavno kompletirao dogovor o kupoprodaji, po kojem je grupacija Nexstar postala većinski vlasnik TV mreže. Nedugo po zaključivanju dogovora, Nexstar je imenovao Brada Schwartza na čelno mjesto, a sa novom upravom dolazi i nova vizija za CW.

Kako prenose novinari THR-a, među novinama koje uvode Schwartz i njegov tim nalazit će se proširivanje sadržaja izvan ponude superherojskih serija. Upitan o sudbini mnogih superherojskih serija koje su otkazane, ili koje se nalaze pred otkazivanjem, Schwartz je dao kratak, ali prilično jasan odgovor:

Te serije su dugo bile zaštitni znak CW-a. Gledajući unaprijed i trudeći se da učinimo ovu mrežu većom i profitabilnijom, da budem iskren, ma koliko god svi mi voljeli ove serije, one su prevazišle svoje vrijeme. Jednostavno ne funkcioniraju u tradicionalnom eteru.

Tokom prošle zime i kroz cijelo proljeće, CW je rezao troškove otkazujući serije. U nekim slučajevima usred sezone, što je poslužilo kao vjesnik politike nove uprave i prije nego što je ista, takoreći, dobila ključeve ureda. Dubokim rezovima je prethodilo razdoblje opadanja prihoda uslijed pada gledanosti i to naročito DC-jevih serija na programu CW-a, koje su godinama bile glavni oslonac cijele mreže.

Udaljavanje od DC-jevih serija ujedno predstavlja i udaljavanje CW-a od Warner Brosa, koji je zajedno sa CBS-om, odnosno Paramountom, imao kontrolni paket dionica mreže, a sa time i nemali uticaj na programsku šemu mreže.

U širem kontekstu zabavne industrije, promjena u programu CW-a se može predstavljati i promjenu u krajoliku u kojem superheroji, bilo DC-jevi ili Marvelovi, više neće imati tako važnu ulogu.

Prehodna
Nova sezona serije "Futurama" stiže ovog jula
Sljedeća
Trailer za 2. sezonu serije "Star Trek: Strange New Worlds"