Dani frankofonog filma 2024. u Meeting Pointu

Dani frankofonog filma 2024. u Meeting Pointu

Dani frankofonog filma u sarajevksom kinu Meeting Point trajaće od subote 16. marta do četvrtka 21. marta i prikazaće šest naslova. Projekcije počinju u 20 sati, a ulaz je slobodan.

Subota, 16.3. / 20:00 

ON, ON, MAGARAC I JA / ANTOINETTE DANS LES CÉVENNES 

France, 2020, 1h35 
Režija / Réalisateur: Caroline Vignal
 
Jezik / Langue: francuski titlovano na bhs / français sous-titré en bcs 

Antoaneta mjesecima čeka ljeto i obećanu romantični odmor sa ljubavnikom Vladimirom. Ali u posljednjem trenutku on otkazuje: njegova žena je rezervisala porodičnu šetnju u gorju Cévennes. Šetnju na magarcima! Napuštena, Antoaneta odlučuje da i ona krene put Stivensona. Kad stigne, ne pronalazi Vladimira već izvjesnog Patrica – neposlušnog magarca koji će je pratiti tom jedinstvenom putovanju… 

Nedjelja, 17.3. / 20:00 

SVETA PETKA 

Serbie, 2022, 2h03 
Režija / Réalisateur: Hadži-Aleksandar Đuro 

Jezik / Langue: srpski titlovano na francuski / serbe sous-titré en français 

Pobožna djevojka Paraskeva napušta svoj život među ljudima u gradu Konstantinopolju i odlazi u pustinju gdje provodi sljedećih 40 godina života boreći se s iskušenjima, grijesima i unutarnjim demonima. Tokom boravka u pustinji, Zejneba je Paraskevin jedini prijatelj, ali i ogledalo i odraz vanjskog svijeta koji je Paraskeva napustila. Zejneba je Arapkinja iz beduinskog plemena i bez obzira na sve razlike koje ih razdvajaju, spajaju ih iste ljudske emocije, vrijednosti i stvaraju neobično prijateljstvo svojim čistim srcima.  Film je nastao po istinitoj priči i romanu “Petkana“ Ljiljane Habjanović Đurović. 

Ponedjeljak, 18.3. / 20:00  

ZVUK BUBNJEVA / TAMBOUR BATTANT 

Suisse, 2019, 1h30 
Režija / Réalisateur: Christophe Marzal
 
Jezik / Langue: francuski titlovano na bhs / français sous-titré en bcs 

Monchouxu, malo selo smješteno na padini planine. Stanovnici imaju sve da budu sretni. Početkom proljeća 1970. grad je ipak doživljavao nešto neobično. Je li to zbog glasanja da se ženama da pravo glasa? Je li to zbog predstojećeg referenduma o otpuštanju stranih radnika? Ne, još gore: seoski limeni orkestar je eksplodirao! Polovina sela govorila je da je Aloysova greška, druga polovina mislila je da je kriv Pierre. Opozicija između ove dvije grupe, koju oličavaju njihovi lideri, bit će politička, muzička i romantična. 

Utorak, 19.3. / 20:00 

OAMENI DE TREABA / DES GENS BIEN 

Roumanie, 2022, 1h45 
Režija / Réalisateur: Paul Negoescu 
Jezik / Langue: rumunski titlovano na francuski i bhs/ roumain sous-titré en français et bcms 

Ilie je seoski policajac čije se profesionalne poteškoće svode samo na tučnjave pijanaca u seoskoj kafani i zatvaranje očiju pred sumnjivim radnjama koje je “sa strane“ počinio gradonačelnik, koji ulaganjem novca misterioznog porijekla kupuje dobru volju i šutnju seljana. Iznenada, u selu je ubijen čovjek. Kako Ilie i njegov novi kolega Vali imaju vrlo različita mišljenja o tome kako treba voditi istragu, Ilie upada u zamku i donosi pogrešnu odluku. Ili je odluka ipak ispravna? 

Internacionalna premijera na Sarajevo Film Festivalu. 

Srijeda, 20.3. / 20:00 

ŽIVE LEGENDE / LÉGÉNDES VIVANTES 

Bulgarie, 2014, 1h40 
Režija / Réalisateur: Niki Iliev, Boiko Iliev, Yan Yanev 

Jezik / Langue: bugarski titlovano na bhs / bulgare sous-titré en bcms 

Pavel je muškarac u tridesetim godinama na važnoj poziciji u velikoj banci. Jednog dana nakon nesreće pao je u komu. Kad se probudi, ne sjeća se ničega od mature. Ljudi s kojima se sada osjeća najbliži su njegovi bivši drugovi iz razreda. Odlučuje se vratiti u svoj rodni grad uz more kako bi ih pronašao. Stigavši tamo, otkriva da su odavno otišli u različitim pravcima, prekinuli međusobne veze i napravili niz kompromisa sa sobom. Pavel odlučuje da ih vrati u tinejdžerske godine tako što će ih uključiti u niz smicalica i ispuniti san svojih prijatelja iz djetinjstva – san za koji nikada nisu našli dovoljno hrabrosti da pokušaju ostvariti. 

Četvrtak, 21.3. / 20:00 

HOME GAMES  

Ukraine, 2018, 2h03 
Režija / Réalisateur: Alisa Kovalenko 
Jezik / Langue: Ukrainien sous-titré en bmcs – ukrajinski titlovano na bhs  

Jedna sezona u životu Aline, dvadesetogodišnje fudbalerke iz Kijevakoja se sprema da se pridruži ukrajinskoj reprezentaciji. Međutim, život pred nju stavlja nove izazove: majka joj umire, ostavljajući Alinu samu sa dva mlađa brata i sestre. Alina mora izabrati: fudbal ili porodica. 

Prethodna
Patty Jenkins još radi na "Star Wars: Rogue Squadron"
Sljedeća
Box office: "Kung Fu Panda 4" i "Dune 2" još na vrhu