Danis Tanović predsjednik žirija 71. Sydney Film Festivala

Danis Tanović predsjednik žirija 71. Sydney Film Festivala

Svjetski priznati bosanskohercegovački filmski reditelj i scenarista, Danis Tanović, ove godine predsjedava službenim žirijem 71. Sydney Film Festivala.

Svake godine, prestižna Sydney Film Prize dodjeljuje se jednom filmu u službenoj konkurenciji, a žiri profesionalaca iz filmske industrije dodjeljuje nagradu od 60.000 dolara pobjedničkom reditelju. Kriterij je dodijeliti nagradu za "najodvažniji, najsavremeniji i najhrabriji" film godine. Dosadašnji pobjednici uključuju filmove kao što su Hunger (2008) Stevea McQueena, A Separation (2011) Asghara Farhadija, Bong Joon-Hoaov Parasite (2019) i The Mother of All Lies (2023) Asmaeja El Moudira.

Ovogodišnji službeni žiri predvodit će Oscarom nagrađeni bosanskohercegovački scenarista i redatelj Danis Tanović. Njegov debitantski film Ničija zemlja osvojio je preko 40 međunarodnih nagrada – uključujući Oscara za najbolji strani film.

Danisu će se u žiriju pridružiti indonezijska redateljica i miljenica Sydney Film Festivala Kamila Andini. Njezin drugi igrani film The Seen and Unseen premijerno je prikazan na Toronto International Film Festivalu prije no što je osvojio Grand Prix u kategoriji Generation plus na Berlinaleu.

Pridružit će im se i američki producent Jay Van Hoy (The Witch, Beginners, American Honey), australska producentica Sheila Jayadev (Ali’s Wedding, Here Out West), kao i redatelj Tony Krawitz (Jewboy, The Kettering Incident).

Dosadašnji članovi žirija uključuju australske filmaše poput Rachel Perkins (Radiance, Black Panther Woman, Jasper Jones) i Jennifer Peedom (Sherpa, Between a Frock & a Hard Place, Harley & Katya), kao i međunarodno priznate reditelje poput Kazuhira Sode – koji se ove godine vraća na Festival sa svojim prekrasnim dokumentarcem The Cats of Gogoku Shrine.

Filmska nagrada Sydney dodijelit će se na svečanoj večeri zatvaranja 16. juna 2024. u State Theatreu.

Ukratko o Festivalu:

Filmski festival u Sydneyju održava se u svom vodećem pozorištu State Theatre, kao i u kinima u CBD-u, Newtownu, Cremorneu, Randwicku, prikazujući filmove koje obično nećete pronaći u multipleksima.

Dvanaest filmova odabrano je za službeno natjecanje, a najbolji film bit će nagrađen s novčanom nagradom od 60.000 dolara. Sydney Film Festival također dodjeljuje osam drugih novčanih nagrada tokom trajanja festivala. Ove godine filmski festival u Sydneyu slavi  svoje 71. izdanje, a održava se od 5. do 16. juna.

Ukoliko ste zainteresovani da saznate nešto više o ovom filmskom festivalu koji se svake godine održava u jednom od najljepših gradova In the Land Down Under, molimo da posjetite njihovu službenu stranicu: https://www.sff.org.au/

Prethodna
“The Substance“ zatvara Midnight Madness na EIFF-u 2024.
Sljedeća
Otvorene prijave za program "VOLIM FILM" 30. SFF-a