Decembar u Meeting Pointu: Od skupih do no-budget hitova

Decembar u Meeting Pointu: Od skupih do no-budget hitova

exodus-gods-and-kings-Piše: Nisad Selimović

Kino Meeting Point, objekat koji je dugo vremena bio kultno okupljalište svih ljubitelja filma u Sarajevu, zadnjih godina pomalu kuburi sa posjetiocima. Glavni razlog je svakako multipleks koji ponudom, enterijerom i tehnikom superiorno vlada sarajevskom kino scenom, te tako manja kina traže svoj dio kolača kroz posebne programe i specijalno koncipirane ponude.Na tako nešto su i nadošli u Meeting Pointu, te su za mjesec decembar pripremili zaista bogat sadržaj koji nudi ponešto iz svijeta filma za svakoga.

Uz povećanje broja termina i više naslova želimo omogućiti raznolikost koju publika želi. Biće tu i box office hitova, art filmova i dječijih naslova. Nadamo se da ćemo na taj način raširiti dijapazon publike koja nas posjećuje, kaže Jovan Marjanović iz Obala Art Centra.

Do kraja godine, publika će svakako imati priliku pronaći štošta na repertoaru bivše Trase. Prije svega, većini će biti najinteresantniji naslovi koji haraju (ili će harati) kinima i širom svijeta - to se najprije odnosi na novi epski i kontroverzni spektakl Ridleyja Scotta, Egzodus: Bogovi i kraljevi, u kojem Christian Bale i Joel Edgerton tumače Mojsija i Ramzesa, ali i filmove 20.000 dana na zemlji, za koji je scenario pisao Nick Cave, Vincent sa Billom Murrayem, te Noćne kronike u kojem glavnu ulogu igra Jake Gylenhaal. Art filmu su također posvetili posebnu pažnju u Meeting Pointu, te su i cijeli program nazvali pomalo ekstremno - Hard Core Arthouse revija. Unutar nje biće prikazani filmovi sa ovogodišnjeg SFF-a, gruzijske Nevjeste, te turski Janje, ali i eksperimentalno djelo Gustava Deutscha Širli - vizije stvarnosti, te kineski studentski no-budget hit Noć.

Najmlađi će imati svoj poseban program, a u njemu se nalaze porodični naslovi - Bela i Sebastijan, adaptacija popularne igrane i animirane serije, švedska tinejdžerska avantura Mi smo najbolje, te francuska komedija tipična za praznične dane, Djed mraz i ja.

Nakon što smo apsolvirali protekli, prilično uspješan period za nas, nastavljamo sa inovativnim pristupom repertoaru. Pored novih filmova i termina, imamo u planu krenuti i sa potpuno novim projektima, kao što su prijenosi koncerata u kino sali, a što je već praksa u svijetu. O tome razmišljamo i nadamo se da ćemo to uspjeti realizovati naredne godine, dodaje Marjanović.

  Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje
Prehodna
Boyhood: Odrastanje u vremenu onakvo kakvo jeste
Sljedeća
Mi smo ovde, a bioskop je naš!: Okupacija u ime filma