Del Toro potvrdio navode o svom "Star Wars" filmu

Del Toro potvrdio navode o svom "Star Wars" filmu

Nakon dosta špekuliranja i glasina, Guillermo del Toro je razjasnio pojedinosti oko svog nesuđenog Star Wars filma.

Guillermo je za portal Collider potvrdio da je radio na scenariju za Star Wars film koji bi bio posvećen Jabbi Huttu. Guillermo i scenarist David S. Goyer su radili zajedno na nenaslovljenom Star Wars projektu za Lucasfilm prije nekoliko godina. Projekt nikada nije sazrio, ali Guillermo i Goyer su imali tretman koji je predstavljen studiju. Okolnosti oko projekta Guillermo opisuje riječima:

Imali smo uspon i pad Jabbe Hutta, pa sam bio vrlo sretan. Radili smo na dosta stvari, ali to nisu bili moji novci, moje vlasništvo i to postao jedan od trideset scenarija koji dođe i prođe. Ponekada sam ogorčen, a nekada nisam. Uvijek se okrenem svojem timu i kažem im: "Dobra vježba, ljudi. Dobra vježba. Stvorili smo dobar svijet. Osmislili smo dobre stvari. Naučili smo nešto."

Guillermov Jabba film se vjerovatno mogao svrstati u serijal zasebnih Star Wars filmova koje je Lucasfilm planirao plasirati između glavnih unosa franšize, odnosno epizoda VII-IX nove trilogije. Rogue One Solo su nosili podnaslov A Star Wars Story, što je trebalo označavati da je riječ o zasebnim filmovima smještenim u univerzumu Ratova zvijezda, no Lucasfilm je nakon finansijskog neuspjeha Solo odustao od stvaranja ovih filmova. Projekti blizu realizacije su po svemu sudeći bili preinačeni u prve Star Wars serije, uključujući i The Mandolorian koji je vjerovatno započeo svoj život kao A Star Wars Story film. Isto vjerovatno važi i za Obi-Wan seriju.

U svakom slučaju, Gulliermo i Goyer su izabrali zanimljiv subjekat za svoj Star Wars film. Jabba je ima šareniju historiju u stvaranju izvorne trilogije nego u samom narativu filmova. Premda je često spominjan kao nezadovoljni šef jednog od glavnih junaka, Hana Soloa, Jabba je u izvornim rezovima bio odsutan sve do 1983. i izlaska Return of The Jedikada je publika prvi put vidjela šefa podzemlja u njegovom "crvolikom" obliku. Realizacija 1977. nije bila moguća zbog budžeta i vremenskog stiska u kojem je produkcija prvog filma radila tokom snimanja, ali tokom obrade i montaže.

No, scena u kojoj se Harrison Ford očituje Jabbi je snimljena, doduše sa "zamjenskm" Jabbom u izvedbi  Decalana Mulhollanda. Lucas je u devedesetima retroaktivno dodao Jabbu u sada ozloglašenom novom izdanju A New Hope, zajedno sa ponaročito ozloglašenom scenom u kojoj je Han Solo uzvratio paljbu svojem protivniku, umjesto započinjanja okršaja. Jabba se u The Empire Strikes Back nije pojavio, ali njegova prisutnost u širem svijetu filma bila je naznačena u dijaloškim razmjenama.

Prehodna
DreamWorks smanjuje broj zaposlenih
Sljedeća
Pregovori između glumaca i studija se nastavljaju i ove sedmice