Pregovori između glumaca i studija se nastavljaju i ove sedmice

Pregovori između glumaca i studija se nastavljaju i ove sedmice

Prošla sedmica u svijetu zabave je započela i završila sa iščekivanjem postizanja dogovora između sindikata glumaca (SAG-AFTRA) i predstavnika studija (AMPTP), ali odsustvo dogovora izgleda nije pokvarilo optimistično razmišljanje u Hollywoodu.

Nakon sastanka koji je održan jučer, u ponedjeljak 9. oktobra, SAG-AFTRA i AMPTP su izdali novo zajedničko saopćenje za javnost u kojem se najavljuje da će se pregovori nastaviti i ove sedmice, tačnije sa novom pregovaračkom sesijom ove srijede, 11. oktobra. Danas, kako se u zajedničkoj izjavi navodi, dvije strane će održati zasebne konsultacije.

Potonja rečenica otvara mogućnost da je na pregovaračkom stolu nešto nadomak dogovora - neki ponuđeni paket o kojem se jedna strana u pregovorima mora interno očitovati. Ukoliko je riječ o tome, ta strana će prije biti SAG nego AMPTP.

Ako je barem suditi po nastupu AMPTP-a u pregovorima sa scenaristima, studiji su bili vrlo složni međusobni po pitanju ponude i potražnje prema WGA-u. S druge strane, SAG se sada nalazi u slabijem položaju nakon što je guverner savezne države Kalifornije stavio veto na prijedlog zakona kojim bi se glumcima u štrajku mogle dati naknade za nezaposlenost za period trajanja štrajka. Ovo bi moglo prisiliti vodstvo sindikata da prihvati ponudu ispod očekivane razine uprkos ranijim obećanjima širem članstvu.

Prehodna
Del Toro potvrdio navode o svom "Star Wars" filmu
Sljedeća
Martin Scorsese o "Barbenheimer" fenomenu