Denis Villeneuve o trećem nastavku filma "Dune"

Denis Villeneuve o trećem nastavku filma "Dune"

Prošlu sedmicu u svijetu zabave su obilježile novosti o odlaganju izlaska nekoliko velikih naslova, a među njima istaknuto mjesto je zauzeo Dune: Part Two u režiji Denisa Villeneuvea. No, unatoč nesretnim vijestima za drugi dio, režiser se osvrnuo o mogućnosti stvaranja i trećeg filma u serijalu.

U intervjuu za britanski časopis Empire, Villeneuve je izjavio da bi snimanje još jednog Dune filma predstavljalo ostvarenje sna. Villeneuve je dalje nagovijestio da za treći film ima i tretman, rekavši da "ima riječi na papiru".

Villeneuveov treći Dune film bi trebao slijediti sljedeću knjigu u izvornom književnom serijalu, "Dune Messiah". Ipak, sa tim filmom režiser bi podvukao crtu što se tiče adaptiranja djela Franka Herberta. Preostale romane režiser je ocijenio kao "odveć ezoterične" za adaptiranje.

Dune: Part One je pred gledatelje stigao u oktobru 2021, dok se filmska industrija još uvijek suočavala sa izravnim posljedicama pandemije. Film je zaradio malo više od 400 miliona dolara do kraja igranja, te pobrao pohvale od strane kritike. Drugim riječima, uprkos uslovima koji su postojali 2021, film je naišao na topao doček kod šire publike i kod filmskih kritičara, što otvara vrata za dalji rad na adaptaciji.

Villeneuveov Dune je otpočetka bio na kocki, budući da je režiser podijelio Herbertov roman na dva dijela, a neuspjeh prve polovine mogao je lako osujetiti stvaranje druge. I prije izbijanja pandemije, Warner Bros. i Legendary Entertainment su morali prekrižiti palčeve, stisnuti zube i povjeriti projekt u takvom obliku Villeneuveu. Sada se treći film nalazi u sličnom položaju. Dune: Part One Part Two su holistički povezani činjenicom da prvi film nije imao stvarni kraj priče. Isti se prenosio u drugi film. No, to ne važi i za mogući Dune Messiah, čija se priča odvija godinama nakon zbivanja izvorne priče.

Prehodna
Box office: "Gran Turismo" na čelu ljestvice
Sljedeća
Objavljen program 6. AJB DOC Film Festivala