Diagonale 2023: U znaku raznovrsnosti

Diagonale 2023: U znaku raznovrsnosti

Piše: Duško Dimitrovski

Kao izuzetno internacionalno relevantan, već dugo vremena kotira filmski festival Diagonale u Gracu, čije je 26. izdanje protekle nedjelje okončano svečanom dodjelom priznanja najboljim ostvarenjima.

Ove godine Festival je protekao u znaku evidentne raznovrsnosti, te se dalo konstatirati da smo na Diagonalama 2023. vidjeli nekoliko izuzetno zanimljivih, a tematski i kreativno vrlo raznolikih filmova. Sa punim pravom su Velikom nagradom Festivala nagrađeni filmovi: Vera Tizze Covi i Rainera Frimmela u kategoriji igranih, te Souls of a River Crisa Krikellisa u kategoriji dokumentarnih ostvarenja.

Vera je djelo stvaralačkog tandema, Covi i Frimell, koji su stari znanci Diagonala i već su nekoliko puta za svoje filmove u Gracu nagrađivani značajnim priznanjima. Glavna ličnost filma je Vera Gemma, kćerka poznatog  glumca iz italijanskih westerna Giuliana Gemme. Riječ je o dokumentarno-igranom djelu, u kome su se autori inspirirali Gemminim stvarnim životom, te omogućili Veri da igra samu sebe. Ona se pokazuje kao dobra glumica, razapeta izmeđ dubokih ličnih psiholoških uspona i padova. U trenutku kada Vera nakon jednog automobilskog udesa, pod svoje staranje preuzima povrijeđenog sina jedne radničke porodice, počinje da se razvija fascinirujuća tragična moralna težnja u kojoj autori predstavljaju njen don kihotovski pokušaj da ujedini bogate sa siromašnim.

Jednom riječju, tu suprotnosti nisu samo iskazane, već se predstavljaju kao karakteristika savremenog svijeta, čije ujednačavanje predstavlja nemogući zadatak. Fascinira humanizam sa kojim Covi i Frimel predstavlaju Veru. Na formalnom planu u filmu se gotovo i ne mogu odvojiti igrani od dokumentarnih elemenata, što je karakteristika i ranijih ostvarenja ovog stvaralačkog tandema, koji su sa Verom realizovali svoje do sada najkompletnije djelo.

U filmu Souls of a River, reditelj Chris Krikellis predstavlja glavnu ličnost kao putnika, koji traži tragove u oblasti panorame jedne prirodne cjeline svoga sjećanja, neumoran u svojoj nakani. Možda ću ja granicu stvarnosti ipak preskočiti i putovati kroz vrijeme – moto je njegove egzistenicije. Kadrovi pjenušave vode, gotovo nestvarne prirode, djeluju impresivno i ekspliciraju, kao njegovu jedinu prtljagu, već daleka sjećanja na djetinjstvo, rat, bijeg... Taj putnik prolazi kroz mjesta kraj grčke rijeke Evros, koja predstavlja jedan dio granice između Grčke i Turske i samim tim najjužniju granicu Evropske Unije. Preko te granice izbjeglice pokušavaju doći u za njih spašavajuću Evropu, što se pokazuje kao gotovo Sizifov posao...

Specijalna nagrada Žirija mladih Diagonala 2023. pripala je Olgi Kosanović, mladoj rediteljici porijeklom iz našeg regiona za njenu tragikomičnu kratkometražnu storiju Land der Berge, u kojoj je riječ o jednom gotovo kafkijanskom putu glavnog protagoniste sa Balkana, koji u Austriji pokušava da dobije radnu i boravišnu vizu. Inače, osim glavnog takmičarskog programa podijeljenog u dvije već pomenute kategorije igranih i dokumentarnih ostvarenja, nagrade su dodijeljene i najboljim inovatinim filmovima, te kratkometražnim ostvarenjima. Od specijalnih selekcija treba izdvojiti retrospektivu filmova austrijskog sineasta srpskog porijekla Gorana Rebića, u okviru koje su prezentovana njegova višestruko nagrađivana ostvarenja: Am Rande der Welt, Jugofilm, The Punishment i Donau, Duna, Dunaj, Dunav, Dunarea, a pažnje vrijedna bila je i retrospektiva i prigodna izložba posvećena stvaralaštvu Marise Mell – internacionalno afirmisane svjetske glumačke zvijezde, rođene u Gracu.

Ovo je ujedno bila i posljednja godina u kojoj su umjetnički rukovodioci Diagonala bili Sebastian Hoeglinger i Peter Schernhuber, koji su ovom Festivalu doprinjeli njegovoj još većoj međunarodnoj afirmaciji.

Prehodna
Toliko loše da je dobro: “Everything Everywhere All at Once“
Sljedeća
Scenarij podređen režiji: “Najsretniji čovjek na svijetu“