Duško Dimitrovski

Dokumentarci su pokorili Berlinale

Piše: Duško Dimitrovski Na vašeg izvještača posebno lijep utisak je ostavio film The Empire Francuza Bruna Dumonta (Jeanne, France, Camile Claudel 1915). Riječ je o vrlo uspjeloj parodiji na naučnofantastične filmove uopšte. Radnja se dešava u malom mjestu na obali u sjevernoj Francuskoj, tačnije u malom ribarskom selu gdje je rođeno neobično dijete. Ono je toliko neobično da prouzrokuje tajni rat između dobrih i loših vanzemaljskih snaga. 

Viennale 2023: Sačuvati dignitet filma

Piše: Duško Dimitrovski Ovogodišnja međunarodna smotra sedme umjetnosti u Beču protekla je u današnjoj izuzetno teškoj političkoj situaciji u svijetu, a ipak je uspjela sačuvati diginitet filma kao medija umjetnosti kroz snažne savremene filmove.

Prezentacija bh. kinematografije na 80. Venice Film Festivalu

Piše: Duško Dimitrovski (specijalno za Fimofil iz Venecije) Iako nije bila zastupljena sa novim ostvarenjima svojih reditelja u glavnim takmičarskim programima, na upravo završenom jubilarnom 80. Venice Film Festivalu, inače najstarijoj smotri sedme umjetnosti u svijetu, bosanskohercegovačka kinematografija, što se sa pravom može konstatovati, bila je dosta uspješno prezentovana. 

76. Cannes Film Festival: U znaku rediteljica i veterana

Piše: Duško Dimitrovski (specijalno iz Cannesa za Filmofil.ba) Najznačajnija svjetska smotra sedme umjetnosti – filmski festival u Cannesu ove godine je pozitivno iznenadila po broju dobrih ostvarenja rediteljica, kao i sa novim vrijednim filmovima renomiranih sineasta Wendersa, Ceylana, Kaurismakija, Bellocchia i Loacha.

Diagonale 2023: U znaku raznovrsnosti

Piše: Duško Dimitrovski Kao izuzetno internacionalno relevantan, već dugo vremena kotira filmski festival Diagonale u Gracu, čije je 26. izdanje protekle nedjelje okončano svečanom dodjelom priznanja najboljim ostvarenjima.

Berlinale 2023: Zlatni medvjed filmu “Na brodu Adman“

Piše: Duško Dimitrovski (specijalno sa Berlinalea za Filmofil.ba) Na upravo završenom 73. Međunarodnom filmskom festivalu u Berlinu desilo se nešto što zaista niko od nas akreditiranih novinara i filmskih kritičara uopšte nije mogao predvidijeti. Za najbolji film Berlinalea 2023. proglašen je francuski dugometražni dokumentarac Na brodu Adman (Sur l Admant) reditelja Nicolasa Philberta.