Dokumentarni četvrtak: “Žena hrabrost“ od 18. aprila

Dokumentarni četvrtak: “Žena hrabrost“ od 18. aprila

Od 18. aprila u program Federalne televizije vraća se ciklus “Dokumentarni četvrtak“. Proljetnu sezonu otvara dokumentarac Elme Kazagić Žena hrabrost, sa početkom u 20:45 sati.

“Ja sam njega voljela. I na trenutke sam se uvijek nadala bit će bolje. Hajde eto, promijenio se, uspjet ćemo, uspjet ćemo…”

Ovako svoju životnu priču otvara Suada pred kamerama Federalne TV u filmu Žena hrabrost. Priča je to o trpnji dugoj 24 godine koja vodi iz Bihaća prema Austriji, o braku koji je bio sve samo ne normalan život, o noževima u spavaćoj sobi, o razbijanju pokućstva, o djeci koja su molila da prestane majčina višedecenijska šutnja o nasilju njenog supruga, o odgoju koji je snažniji od dobrog života u Austriji.

Dijelovi filma u kojima Suada, prvi put u javnosti, precizno svjedoči o višesatnom premlaćivanju i borbi za goli život teški su za čuti, ali su najbolja opomena djevojkama i ženama. Upućuju šta znači opraštanje nasilniku, pitaju gdje su dušebrižnici kad žene zbog batina obole, odgovaraju zašto je manipulacija kodno ime za nasilnika, da li će poslije oprosta jednog šamara doći i drugi, treći, peti, jer: 

"Pita nije dobro pečena, pa ga to okine. Sljedeći put ja ispečem dobro pitu, ali televizor je okrenut na krivo, pa je to razlog da me udari."

Dokumentarac u kojem će se brojne žene prepoznati, rađen da potiče istinu, da podstakne one koji trpe nasilje da ga i prijave. Na filmu su radili snimatelj Almir Čaušević, ton majstor Boris Kragulj, montažer Jasmin Nalo.

Prethodna
Dokumentarac iz dva dijela: “Pucajte, ja i sada držim čas“
Sljedeća
Novi naslovi serija u Superstar katalogu Moja TV BH Telecoma