Dokumentarni film "Svjetla Sarajeva" na Al Jazeeri Balkans

Dokumentarni film "Svjetla Sarajeva" na Al Jazeeri Balkans

Nagrađivani dokumentarni film Svjetla Sarajeva Srđana Perkića i producentice Amre Hadžihafizbegović-Deović bit će prikazan u programu Al Jazeere Balkans u subotu, 23. 12. 2023, u 19:05, repriza u 23:05.

Sarajevo 1969-2019. Pedeseta godišnjica legendarne dvorane Skenderija, nadaleko čuvenog hrama muzike i sporta. Pola vijeka historije ove sarajevske institucije ispričano je iz ugla Seje Sexona, frontmena grupe "Zabranjeno pušenje". Intimna priča koja počinje od djetinjstva, mladalačkih snova, neuspjelih pokušaja i prvih uspjeha, pa do poslijeratnog povratka i vrhunca karijere, okrunjena na koncertu povodom zajedničkog jubileja benda i sale, u čijim podrumima su počeli put.

Film Svjetla Sarajeva vodi nas u hladne zimske noći kroz jedinstvena, živopisna sarajevska naselja i kvartove te mitove i legende vezane za samu dvoranu još iz socijalističkog perioda. Kamera često bez cenzure zaviruje u intimu bekstejdža i pripreme članova za svirku, kao i u svu napetost i uzbuđenje uoči najvećeg samostalnog koncerta benda u dugoj karijeri. Ovu vremensku kapsulu, izuzetan i jedinstven snimak iz svoje duge i fascinantne historije, "Zabranjeno pušenje" poklanja publici i svim onim ljudima čije je životne priče bend pretvorio u bezvremenske pjesme, a koji su bili odani i jedina podrška svih ovih godina. 

Od premijernog prikazivanja u Takmičarskoj selekciji dokumentarnog filma 28. Sarajevo Film Festivala ovaj dokumentarac nagrađen je na mnogim smotrama 2022. i 2023. godine.

Svjetla Sarajeva dobitnik je nagrade za najbolji dokumentarni film na Bihać Avantura Film Festivalu (2022), Tuzla Film Festivalu (2022), SEE Fest Los Angeles (2023), Festivalu muzičkih dokumentaraca dokuMfest u Zenici (2023). Dobitnik je i Nagrade publike za najbolji dokumentarni film na SEE fest Los Angeles (2023) te 18. Festivalu dokumentarnog filma DOKUart (2023), kao i Specijalnog priznanja na SEE Fest Los Angeles (2023) i na LindenFestu na Cetinju (2023).

Prethodna
Moja TV Flix videoteka: Django
Sljedeća
TOP filmovi u ponudi Moja TV Flix: Prikladno uz blagdane