Domaći glumci na programu “ReActing as a Star“

Domaći glumci na programu “ReActing as a Star“

Treće izdanje međunarodnog Industry Networking programa - ReActing as a Star – se ove godine održava od 14. do 16. juna u Kranju, u Sloveniji tokom glumačkog filmskog festivala KRAFFT.

Pod motom “Glumi lokalno, djeluj međunarodno!“, na ovogodišnjem izdanju programa će 15 talentovanih glumaca iz regije tokom tri dana moći da razvijaju svoje vještine, obogate svoje znanje o filmskoj industriji i uspostave veze na regionalnom, ali i evropskom nivou.

Odabrani regionalni glumci i glumice koji će učestvovati u programu su:  

  • Igor Skvarica i Nadine Mičić iz Bosne i Hercegovine; 
  • Jelena Stupljanin, Mladen Sovilj i Nikola Pavlović iz Srbije; 
  • Jelena Simić i Milivoje Obradović iz Crne Gore; 
  • Antonio Scarpa, Ivana Roščić, Jona Zupković i Rea Bušić iz Hrvatske; 
  • Alenka KraigherAndrei Lenart Klara Kuk iz Slovenije; 
  • Natalija Teodosieva iz Sjeverne Makedonije. 

Treće izdanje ReActing as a Star počinje 14. juna i biće otvoreno razgovorom sa Aidom Begić, bosanskohercegovačkom režiserkom koja iza sebe ima niz međunarodnih filmskih nagrada, uključujući i dvije nagrade na Cannes Film Festivalu. Razgovoru na temu “Kasting kao osnova kreacije filmskog djela“, će se pridružiti i kasting direktorica Timka Grin (A Perfect Day, Znam kako dišeš, Ekskurzija), predsjednica Međunarodnog udruženja kasting direktora, koja je s Aidom ostvarila niz uspješnih filmskih saradnji, uključujući filmove: Djeca, Never Leave Me, Balada.

U narednim danima će regionalni glumci i predstavnici medija biti u prilici da prisustvuju predavanjima i radionicama zajedno s nekim od najvažnijih imena iz svijeta međunarodnog filma, kao što su glumci Jakob Cedergren i Zlatko Burić, kao i kasting direktori Timka Grin, Sam Jones (The English, The Ex-Wife, Ridley Road), Laura Muccino (Gomorrah, 3/19, Adagio), i Anders Nygaard (The Bridge, Normal People, The Last Client). Diskusiji će se pridružiti i Alice Walrafen, kasting agentica iz francuske talent agencije Adéquat koja zastupa glumce poput Marion Cotillard i Omara Syja

ReActing as a Star je inicijativa Slovenačkog filmskog centra i udruženja Pari Pikule i Secret Arts Cinema, koji su producenti projekta, u saradnji s filmskim fondovima i centrima iz Srbije, Hrvatske i Crne Gore. Također, ReActing as a Star ostvaruje saradnju i sa edukacijskim programom Training and Skills industrijskog dijela Sarajevo Film Festivala – CineLink Industry Days, i Evropskom filmskom akademijom, Međunarodnim udruženjem direktora kastinga (ICDA), platformom Filmmakers.eu i KRAFT Film Festivalom.

Međunarodni program ReActing as a Star pokrenut je 2022. godine kao mjesto za umrežavanje na kojem je kasting direktorima i agentima već predstavljeno četrdesetak glumaca iz regiona.

Više o programu možete pronaći na sljedećem linku: https://www.reactingstar.com

Prethodna
Poziv za prijave: Green Film Lab 2024
Sljedeća
Poziv za prijave: DocsConnect Lab 2024