Poziv za prijave: Green Film Lab 2024

Poziv za prijave: Green Film Lab 2024

Otvoren je poziv za prijave na program Green Film Lab.  Radi se o trening programu koji je posvećen filmskim profesionalcima, koji je ujedno fokusiran i na ekološki orijentisane prakse. Program se realizuje u Glazgovu, od 20. do 22. septembra 2024.

Poziv se odnosi na profesionalce koji rade na filmovima i TV serijama u pretprodukciji i produkciji projekata, s tim što se za ovaj program ne moraju nužno prijaviti sa projektom. Poziv je upućen i fondovima, filmskim centrima i komisijama i srodnim institucijama čiji su predstavnici zainteresirani da doznaju više o uslovima na snimanjima, te menadžerima održivosti koji žele da nauče kako da primjene svoju stručnost na filmskim setovima.

Među pedagoškim stručnjacima uključenim u trodnevnu radionicu su: Giovanni Pompili – italijanski producent i TFL alumni, Louise Marie Smith – osnivač i generalna direktorka Neptune Environmental Solutions (UK), Lucie Trémolières – francuska režiserka i scenaristkinja (Donna, A Song Heard in the Mountains) i Dörte Schneider Garcia – pomoćnica režisera i konsultantkinja za zelene prakse iz Portugala.

Rok za podnošenje prijava je 28. juni.

Cilj Green Film Laba je stvoriti svijest o održivosti u filmskoj industriji. Green Film Lab promiče ekološki održive prakse u filmskoj produkciji i daje filmskim profesionalcima novu perspektivu o tome kako primijeniti zeleni protokol i postići certifikaciju. Green Film Lab isporučuje se profesionalcima u industriji filmova i TV serija, kao i konsultantima za održivost.

Green Film Lab je program koji realizuju TorinoFilmLab i Green Film, podržan od strane Nacionalnog muzeja filma i Trentino Film Komisije, u saradnji sa EAVE, uz podršku Creative Europe – MEDIA potprograma Evropske unije. Radionica se realizuje i uz podršku Poljskog filmskog instituta.

Ko se može prijaviti na program:

  • Profesionalci iz industrije filmova i TV serija uključeni u pretprodukcijske i proizvodne faze, zainteresirani za stjecanje i poboljšanje svojih vještina u održivim praksama na setu. Radionica je otvorena za producente ili druge profesionalce iz produkcijskog tima*, voditelje odjela, scenariste, režisere - s projektom (tim od 2 osobe) i bez projekta.
  • Profesionalci s najmanje dvije godine iskustva u području upravljanja okolišem zainteresirani za učenje kako se izvodi audiovizualna produkcija, kako primijeniti svoje vještine na audiovizualni kontekst i koji žele izgraditi profesionalnu mrežu u filmskoj i serijskoj industriji.
  • Profesionalci iz filmske industrije koji već rade na održivosti na setu.
  • Delegati iz fondova, filmskih komisija, filmskih institucija zainteresirani za više informacija o održivosti na setu.

* linijski producent/voditelj produkcije/delegirani producent

Kandidati moraju potvrditi svoju punu dostupnost da bi prisustvovali sesiji. Jezik koji se koristi tokom rada na radionicama, na sastancima, kao i na ostalim događajima tokom ovog festivala je engleski; stoga je za sudjelovanje neophodno dobro poznavanje istog, a sav pisani materijal, sve verzije i nacrti projekta moraju biti prevedeni.

Više na linku: https://www.torinofilmlab.it/labs/green-film-lab

Prethodna
“Svemu dođe kraj“ Rajka Grlića otvara 71. Pula Film Festival
Sljedeća
Domaći glumci na programu “ReActing as a Star“