Druga sezona serije “Zero Waste Chef“ 8. oktobra na HBO Maxu

Druga sezona serije “Zero Waste Chef“ 8. oktobra na HBO Maxu

Druga sezona dokumentarne serije Ekološka kuhinja (Zero Waste Chef) imat će premijeru 8. oktobra na HBO Max streaming platformi. U novoj sezoni mladi ekolog Diego García Vega putuje Europom u potrazi za održivim inicijativama i s najboljim chefovima u svakoj zemlji pronalazi načine iskorištavanja prehrambenog otpada. Tim povodom će renomirani chefovi, uključujući Anu Grgić iz Hrvatske, Anu Roš iz Slovenije i Vanju Puškara iz Srbije, iznenaditi gledatelje nevjerojatnim kreacijama koje svode prehrambeni otpad na nulu.

Serija ima 12 epizoda u okviru kojih će Diego i njegov tim posjetiti 12 zemalja tokom četiri godišnja doba: Hrvatsku, Grčku i Sloveniju tokom ljeta, Španiju, Tursku i Srbiju tokom proljeća, Rumuniju, Češku i Slovačku tokom jeseni te Finsku, Island i Bugarsku tokom zimske sezone. Svako poglavlje detaljno će se baviti određenim problemom povezanim s prehrambenim otpadom. Nova epizoda u ponudi je svake subote, a epizoda snimljena u Hrvatskoj imat će premijeru 15. oktobra.

Tokom prikazanih putovanja bit će otkriveni projekti kreirani s ciljem da riješe konkretne ekološke probleme, ukazujući na to da male promjene mogu dovesti do boljeg i održivijeg okruženja. Gledatelji će od poznatih chefova saznati kako je moguće pretvoriti prehrambeni otpad u izvor novih iskustava i kako se određena hrana može ponovo iskoristiti.

Poruka koju Ekološka kuhinja prenosi je sve aktualnija širom svijeta. U Španiji je već donesen prvi zakon o prehrambenom otpadu, koji promovira aktivnosti pomoću kojih se može izbjeći bacanje hrane u prehrambenom lancu, od berbe do samog konzumiranja. Promjene su počele, ali dug put i dalje predstoji. Prema službenim podacima, EU svake godine baci 87,6 milijuna tona hrane. Cilj je jasan: smanjiti tu cifru na nulu.

Glavni protagonist serije Diego García Vega se bavi temama očuvanja životne sredine i održivosti na globalnom nivou. U Londonu je osnovao Zero Food Waste UCL, inicijativu u okviru koje je prikupljana odbačena hrana na njegovom sveučilištu uz pomoć brojnih volontera, a zatim distribuirana u prihvatilište za beskućnike. Nastavio je putovati kako bi se više upoznao s ekološkim problemima, radio je za UN na Jamajci i u Panami, na očuvanju morske bioraznolikosti na Karibima i zaštiti gradova od klimatskih nepogoda.

Epizode i datumi premijera:

8.10. – Španija (Pepe Solla)
15.10. – Hrvatska (Ana Grgić)
22.10. – Srbija (Vanja Puškar)
29.10. – Rumunija (Bogdan Danila)
5.11. – Slovačka (Josef Breza)
12.11. – Slovenija (Ana Roš)
19.11. – Turska (Ebru Baybara Emir)
26.11. – Grčka (Tasos Mantis)
03.12. – Češka (Christian Chu)
10.12. – Bugarska (Filip Zahariev)
17.12. – Island (Gísli Matt)
24.12. – Finska (Albert Franch Sunyer, Carlos Henriques i Luka Balać)

Prethodna
"Cobra Kai" na vrhu Nielsen rejting ljestvice
Sljedeća
Netflix predstavio novi trailer za seriju "Wednesday"