Epski historijski spektakl “Napoleon“ u kinima u novembru

Epski historijski spektakl “Napoleon“ u kinima u novembru

Krajem novembra na redovni repertoar bh. kina napokon dolazi film Napoleon, dugoočekivani historijski spektakl o usponu i padu jedne od najčuvenijih historijskih ličnosti – cara Napoleona Bonapartea.

Prema nekima državni inovator i vojni genije, a prema nekima kontroverzni tiranin i beskrupulozni diktator, nitko ne može poreći uticaj koji je Napoleon imao na modernu historiju Europe.

Priču o Napoleonu su na velike ekrane htjeli donijeti Stanley Kubrick i Steven Spielberg, ali je to na kraju pošlo za rukom legendarnom Ridleyu Scottu, tri puta nominovanom za Oscara, koji je tek nakon što je pogledao Joaquina Phoenixa u Jokeru (2019) znao da je pronašao posljedni dio slagalice kako bi ova epska priča napokon zaživjela na velikom ekranu.

Drugi trailer filma pokazuje ambicioznost i opseg Ridleya Scotta prilikom režiranja prizora pobune, koronacije i masovnih bitaka, te još više daje uvid u nestabilnu, nesvakidašnju ličnost čovjeka koji je iz ničega postao car Francuske. Film prati Napoleonov uspon do carske moći kroz njegovu turbulentnu vezu sa voljenom caricom Josephine, vizionarske ratne kampanje i okrutne taktike protiv političkih neprijatelja.

Ovim epskim filmskim projektom upravljao je fenomenalni Ridley Scott (Alien, Blade Runner, Thelma&Louise, Gladijator, Hannibal, Pad crnog jastreba, Američki gangster, Marsovac, The Last Duel), a ko je mogao bolje utjeloviti nesvakidašnju i kontraverznu megalomansku ličnost nego oskarovac Joaquin Phoenix (Gladijator, Znakovi, Walk the Line, Her, Joker). Njegovu životnu saputnicu Josephine glumi Vannesa Kirby (filmski serijali Nemoguća misija, Brzi i žestoki, serija Kruna), a scenario potpisuje David Scarpa koji je nakon suradnje s Ridleyom Scottom na filmu All the Money in the World, duboko zagrizao u pisanje historijskih filmova: Napoleon, Gladijator 2 i Kleopatra.

Od 23. novembra u bh. kina i u premium formatima u distribuciji C2 film, zvaničnog zastupnika studija Sony za BiH, dolazi Napoleon, epski historijski spektakl s fenomenalnom autorskom ekipom i spektakularnom pričom koju morate doživjeti na velikom ekranu.

Prethodna
Netflix povećava cijenu pretplate od ove sedmice
Sljedeća
George Clooney iznio prijedlog za rješavanje štrajka