Netflix povećava cijenu pretplate od ove sedmice

Netflix povećava cijenu pretplate od ove sedmice

Cijene pretplate za nekoliko pretplatnih paketa za Netflix će porasti.

Naime, Netflix je službeno potvrdio poskupljenje svoje usluge u redovnom finansijskom izvještaju ulagačima. Nove cijene za osnovne pakete bez reklama stupaju na snagu već ove sedmice, pri čemu paket od $9,99 sada košta 11,99. Nešto skuplji će biti i premium paket, skočivši sa $19,99 na $22,99. Ekvivalentne cijene u Velikoj Britaniji i EU zemljama će iznositi 7,99 funti, odnosno 10,99 eura.

Cijene pretplate sa reklamama su ostale nepromijenjene, tako da najpristupačniji pretplatni paket ostaje pri cijeni od $6,99.

Netflixovi konkurenti su podigli cijene pretplate i do 30%, dok je streaming div odlučio biti nešto umjereniji sa povećanjem od 20%. Razlog iza povećavanja cijene određenih paketa ostaje isti - želja Netflixa da promovira svoju platformu oglašivačima sa nižim cijenama za pakete sa reklamama, dok svojim najvjernijim pretplatnicima ostavlja mogućnost gledanja sadržaja bez reklama uz cijenu koja kompaniji nadoknađuje gubitak prilike za prodaju oglasa.

Ovo je trend koji postaje sve izraženiji među streaming servisima i njihovim matičnim kompanijama, nakon što se pokazalo da stari model temeljen samo na pretplatama ne može generirati dovoljno novaca da bi streaming učinio zaista profitabilnim.

Prethodna
“Ubistva pod cvjetnim mjesecom“ od 19. oktobra u kinima
Sljedeća
Epski historijski spektakl “Napoleon“ u kinima u novembru