Film “Muzika” osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij

Film “Muzika” osvojio Srebrnog medvjeda za najbolji scenarij

Manjinska srpska koprodukcija, film Muzika njemačke rediteljice Angele Schaneleck, nagrađen je Srebrnim medvjedom za najbolji scenarij na upravo završenom 73. Berlin Film Festivalu.

Ovogodišnji laureat Berlinalea nastao je u koprodukciji Njemačke, Francuske i Srbije, a nastanak ovog filma podržao je i Filmski centar Srbije (FCS). I prethodni film ove autorice, Bio sam kod kuće, ali… (2019) također je podržao FCS; svjetska premijera održana je u Takmičarskom programu Berlinalea 2019, dok je Schaneleck tada ovjenčana nagradom Srebrni medvjed za najbolju režiju.

Napušten po rođenju u grčkim planinama u olujnoj noći, John je odveden i usvojen, a da nije poznavao ni oca ni majku. Kao mladić, upoznaje Iro, upravnicu u zatvoru gde je zatvoren nakon smrtonosne nesreće. Čini se da ona traži njegovo prisustvo, brine se o njemu, snima muziku za njega. John počinje da gubi vid… Od tada će za svaki gubitak koji pretrpi dobiti nešto zauzvrat. Tako će, uprkos tome što je oslijepio, živjeti svoj život potpunije nego ikada.

Schaneleck je napisala scenarij, montirala i režirala film. Direktor fotografije je kao i u njenom prethodnom filmu Ivan Marković, za zvuk je bio zadužen Rajner Gerlah, za kostime Anert Giter, a za scenografiju Ingo Klier. Uloge tumače: Aliocha Schneider, Agathe Bonitzer, Marisha Triantafyllidou, Argyris Xafs, Frida Tarana, Ninel Skrzypczyk, Miriam Jakob, Wolfgang Michael, Finn-Henry Reyels. Producenti filma su Kirill Krasovski (Faktura Film), François dArtemare, a koproducenti Vladimir Vidić i Nataša Damnjanović (Dart Film).

Prehodna
73. Berlinale: "Između revolucija", "Disco Boy" i "Morska iskra"
Sljedeća
Ruben Östlund predsjedava žirijem Cannes Film Festivala