Filmofil@Cineplexx: “Breathe”

Filmofil@Cineplexx: “Breathe”

Breathe (Do zadnjeg daha)

Naučno-fantastični triler Breathe (Do zadnjeg daha) najnoviji je film reditelja Stefona Bristola za koji scenarij potpisuje Doug Simon. Glumačku postavu čine Milla Jovovich, Jennifer Hudson, Sam Worthington, Quvenzhané Wallis i reper Common. Radnjom je film Breathe smješten na postapokaliptičnu Zemlju gdje je nivo kisika toliko opao da je nemoguće živjeti na površini bez specijalne opreme. I, umjesto da preživjela nekolicina ljudi radi zajedno na pronalasku rješenja oni se nalaze u sukobu i neprijateljstvu, sve zbog svojevrsnog “generatora kisika“. U decembru 2019. scenarij Douga Simona za Breathe našao se na tzv. Crnoj listi najobećavajućih novih projekata, sve do druge polovine 2022. godine kada je film krenuo sa produkcijom. Do zadnjeg daha od četvrtka 4. jula možete pogledati u sarajevskom Cineplexxu i ostalim kinima.

Daddio

Film Daddio, rediteljsko – scenaristički prvijenac Christy Hall, ima jednostavnu premisu. Žena na aerodromu ulazi u taksi, te polako započinje konverzaciju sa taksistom. U ulozi žene se našla Dakota Johnson, dok dokonog taksistu portretira Sean Penn. Nadasve autentična filmska priča u kojoj je Hall pokazala da se na malom prostoru i sa dva glumca može postići efekat grandioznog doživljaja ostavila je bez daha publiku na filmskim festivalima. Johnoson i Penn su za svoje role dobili same pohvale. Daddio od četvrtka 4. jula možete pogledati u sarajevskom Cineplexxu i ostalim kinima.

Blue Lock the Movie – Episode Nagi

Najnovija japanska anima Blue Lock the Movie – Episode Nagi prvo je dugometražno ostvarenje u seriji nakon serijala anime adaptacija iz 2022. Animirani film je baziran na spin-off seriji mangi iz crtačke radionice Kota Sonnomiya, a opet baziran na originalnoj Blue Lock mangi iz pera Muneyukija Kaneshiroa i ilustrovanoj od strane Yusuke Nomura. Režiju ove nadasve originalne anime potpisuje Shunsuke Ishikawa, a urađena je u produkciji studija 8-Bit. Episode Nagi u biti predstavlja prequel anime serijala i pripovijeda priču o fudbalskom geniju Nagiju Seishirou, umjesto glavnog protagoniste serijala Yoichiju Isagi. Blue Lock the Movie – Episode Nagi  se prikazuje u originalnoj verziji sa engleskim titlovima od četvrtka 4. jula kada ga možete pogledati u sarajevskom Cineplexxu i ostalim kinima.

Od drugih filmova na reperotaru sarajevskog Cineplexxa i ostalih kina izdvojit ćemo svojevrsni horor – triler A Quiet Place: Day One (Mjesto tišine: Dan prvi); četvrti dio akcione franšize Zločesti dečki, i dva CGI animirana filma: Inside Out 2 i Despicable Me 4.

A Quiet Place: Day One je prequel vremenski smješten, kako podnaslov nagovještava, u prvom danu vanzemaljske invazije koja je prethodila zbivanjima iz prvog filma. Za razliku od A Quiet Place i nastavka A Quiet Place: Part 2prequel nije režirao John Krasinski, kreativni tvorac ove još uvijek mlade franšize. Krasinski se odlučio udaljiti od serijala i prepustiti režisersku palicu Michaelu Sarnoskomkoji će nas odvesti do trenutka kada je sve započelo.

Will Smith i Martin Lawrence ponovo se vraćaju svojim potpisnim ulogama u četvrtom dijelu franšize Bad Boys: Ride or Die, filmu koji je režirao belgijski rediteljski dvojac marokanskog porijekla, Adil El Arbi i Bilall Fallah.

Dva CGI animirana uratka u biti su nastavci uspješnica Izvrnuto obrnuto i franšize Grozan ja, a pored najmlađih kojima su i namijenjeni u ovim filmovima mogu uživati i stariji zaljubljenici u animaciju.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prethodna
McQueenov “Blitz“ na otvaranju 68. BFI London Film Festivala
Sljedeća
U okviru projekta “Talent” učenici prave film o Sarajevu