Filmska fiskultura: Povratak jedija

Filmska fiskultura: Povratak jedija

return of the jediPiše: Sead Vegara

Svi smo kao djeca maštali o tome šta bismo željeli biti kada porastemo. Ne znam za ostale, ali moja najveća želja je bila postati astronaut. Nešto me je privlačilo u cijeloj toj ''svemirskoj priči''. Još pogotovo onda kada sam počeo pratiti TV seriju Zvjezdane staze: Nova generacija. Doduše, posada svemirskog broda Enterprise je imala istraživačku misiju, a kako je zanimanje astronauta podrazumijevalo upravljane raketom, boravak u svemiru, hodanje po Mjesecu, onoliko koliko sam ja znao, moje želje su polako krenule u smjeru ispunjavanja uslova za pristupanje Akademiji zvjezdane flote. Ali, onda je na scenu stupila saga o ''nekoć davno u dalekoj galaksiji''.

Sjećanje na Ratove zvijezda nekako vežem za zadnji dio Povratak jedija jer se u tom dijelu pojavljuju Ewoksi, likovi iz popularne crtane serije koja je išla svake nedjelje na programu TV SA. Za nedjelju se znao raspored kao ni za jedan drugi dan: kupanje, večera, Ewoksi i spavanje. Postojala je još jedna crtana serija koja je ustvari bila spin-off Ratova zvijezda, a to su bili Droidi koji su pripovijedali dogodovštine droida C-3PO-a R2-D2-a.

Tog dana Bane je došao kod mene i ponio sa sobom video kasetu Povratka jedija. U zamračenoj sobi odgledali smo film i koliko mi je ostalo u sjećanju obojica smo plakali kada je u završnoj bici na Endoru poginulo nekoliko Ewoksa. Jednostavno nismo bili spremni na takvo nešto jer su Ewoksi predstavljali mala, krznava i simpatiča stvorenja koja nikako, po našoj dječijoj logici, nisu trebala umrijeti. Obojica smo se složili da je Povratak jedija najbolji od sva tri dijela Ratova zvijezda, a tek kasnije u svojoj adolescenciji doći ću do zaključka da drugi dio Imperija uzvraća udarac predstavlja jedan od najboljih nastavaka u historiji kinematografije i da se nalazi u panteonu malobrojnih nastavaka boljih od originalnog filma. U ovom slučaju, originalni film Ratovi zvijezda je bio poput neke čudesne svemirske bajke sa junacima poput Luka Skywalkera sa kojim bismo se mogli poistovijetiti i Hana Soloa junaka poput kojeg smo svi željeli biti. Dakako, tu je bio i mračni Darth Vader, oličenje najstrašnijeg negativca kojeg sam do tada vidio. Način na koji je uprizoren, sav u crnom sa maskom poput (tako mi je tada izgledalo) stilizovane kosturske glave i specifičnim dubokim glasom koji je naglašavalo disanje kao iz ronilačke disaljke predstavljao je utjelotvorenje svoepćeg užasa i znam da bi me spopadala jeza svaki put kada bi se pojavio.

Tek kasnije u mladosti ću saznati za rivalstvo između fanova Zvjezdanih staza i Ratova zvijezda. Iskreno, nikad mi neće biti jasno zašto, ali kako su jedni za jednu franšizu i drugi za drugu (Ratovi zvijezda su zaista franšiza s obzirom da su najavljeni novi nastavci), a poznajem ljude koji podjednako vole oba serijala, ne razumijem tu jednostranu opsesiju i ''pljuvanje'' po drugom.

Moja želja da postanem astronaut je iščezla nekad sa polaskom u školu, ali nikad neću zaboraviti prva maštanja o meni kao astronautu koji skakuće po Mjesecu.

Objavljeno na portalu novinar.me

Prethodna
Pokretne slike: Uz Valentinovo - Romkom
Sljedeća
Filmska fiskultura: Batman