George R.R. Martin o 2. sezoni "House of The Dragon"

George R.R. Martin o 2. sezoni "House of The Dragon"

Pisac "Pjesme leda i vatre", George R.R. Martin je govorio o drugoj sezoni House of The Dragonserije koja bi mogla postati nasljednica Igre prijestolja.

Martin je pisao o svom angažmanu na stvaranju serije i radom sa voditeljem serije Ryanom Condelom na svojem službenom blogu. Potom, Martin je otkrio da je  tokom posjete produkcije serije imao priliku pogledati dvije epizode druge sezone, doduše u grubom obliku. Spomenute epizode Martin je opisao sljedećim riječima:

Naravno, teško bih mogao reći da sam objektivan kada je u pitanju nešto temeljeno na mom djelu... Ali, moram reći da mislim da su obje epizode jednostavno odlične. Mračne, ipak. Vrlo mračne. Možda će vas rasplakati...

Čitatelji "Blood & Fire", Martinove knjige koje služi kao temelj ovog Game of Thrones prequela, vjerovatno mogu nazrijeti o čemu pisac govori. Bez previše spoilera, posrijedi je narativno vrlo bitan trenutak u cijeloj priči o dinastičkom raskolu između dvije loze Targaryena, koji u seriji stiže vrlo rano - ukoliko su dvije epizode koje je Martin imao priliku gledati za vrijeme svoje posjete kronološki prve po redu, što nije nužno uvijek slučaj kada je riječ o snimanju ili radu na montaži.

Martin je dalje pohvalio produkciju na stvaranju setova, koje je opisao kao "vremenske portale do srednjeg vijeka". Za potrebe snimanja serije, izgrađena su dva ogromna i vrlo složena seta, koje će gledatelji prve sezone odmah prepoznati kao sjedišta dviju glavnih fakcija - "zelenih" i "crnih" Targaryena. Imajući na umu uloženi novac, dobar dio druge sezone (a vjerovatno i ostatka serije) bit će smješten na ta dva seta, sa rjeđim posjetima drugim dijelovima Westerosa.

Što se tiče budućnosti serije, Martin je napomenuo da je sa Condalom razgovarao dva dana o zbivanjima koja bi trebala uslijediti u priči za treću i četvrtu sezonu. Kako se čini, trajanje od četiri sezone je zacrtano, ili uklesano u kamen. Budući da je književni izvor serije jedan roman (ili pak novela, imajući na umu dužinu djela u "Pjesmi leda i vatre", produživanje serije izvan tog dometa bilo bi pogubno za kvalitet i fokus serije.

Martin nije obradovao ljubitelje House of The Dragon sa datumom premijere druge sezone. Neslužbeno, prvu epizodu očekujemo u eteru HBO-a u junu 2024.

Prehodna
Novi pogled na "The Penguin" u teaseru za nove serije na Maxu
Sljedeća
“Princ iz Eleja” stiže u decembru na male ekrane