Gledanost za "Cruella" ispod praga koju je postavio "Mulan"

Gledanost za "Cruella" ispod praga koju je postavio "Mulan"

Koplja se trenutno lome među filmskim prognostičarima, analitičarima i odjelima za odnose sa javnošću studija u vezi gledanosti na streaming servisima, a najnovije bojište za ovaj sraz je Cruellanajnovije ostvarenje iz Disneyjeve radionice. Slično kao i Mulan prije nekoliko mjeseci, Disneyjev novi film je privukao pažnju medija i analitičara zbog modela distribucije za koji se studio odlučio.

Naime, kako smo bili napomenuli u ovosedmičnom izdanju našeg osvrta na brojke iz kino-blagajni, Cruella pred gledatelje stiže istovremeno u kino-dvoranama i na ponudi streaming servisa Disney+, što u osnovi odražava Warner Brosov model distribucije, sa kojim je ovaj digao veliku prašinu. Ovaj put, prašinu diže omjer zarade između prodanih ulaznica u kino-dvoranama nasuprot prodanih virtuelnih ulaznica za uživanje u filmu na Disney+.

Cruella se može pohvaliti sa zaradom od 20 miliona dolara u svom uvodnom vikendu na blagajnama, dok analitičarska kompanija Samba TV, koja prati metrike i trendove, između ostaloga, u sferi streamovanog sadržaja, javlja da je film zaradio još dodatnih 20 miliona dolara sa 686,000 pregleda, što je 39% manje od 1,12 miliona pregleda koje Disney dobio sa Mulan početkom septembra 2020.

Očito je na djelu -- igranje u kinima je odvuklo "oči" od Disney+; istovremeno, dostupnost filma na Disney+ je umanjilo uspješnost filma u kino-dvoranama. Kako smo i navikli, Disney+, Netflix, Hulu, Amazon Prime i ostali streaming servisi ne dijele svoje brojke sa javnošću, ili barem ne bez nezavisne revizije, pa možemo samo nagađati o stvarnom omjeru između dva izvora prihoda. S time na umu, zaista je teško reći bez opaske ili uvjeta  je li Cruella uspješan naslov, ili pak da nije.

Međutim, za Disney je dvadeset miliona dolara prihodovanih kroz Disney+ daleko povoljnije nego dvadeset miliona na blagajnama koje moraju podijeliti sa lancima kino-dvorana. Za sada, možemo samo reći da porota još vijeća po pitanju novih modela distribucije filmova. Konačni odgovor, vjerovatno, dobit ćemo tek par godina nakon što trenutna situacija u filmskoj industriji bude iza nas.

Prethodna
Hemsworth najavio kraj snimanja za "Thor: Love and Thunder"
Sljedeća
Nove nagrade Sarajevo Film Festivala: Srca Sarajeva za TV serije