Guardians of the Galaxy: Najoriginalnija Marvelova trilogija

Guardians of the Galaxy: Najoriginalnija Marvelova trilogija

Piše: Sead Vegara

Godina je bila 2014. kada se u augustu mjesecu u kinima pojavio već drugi uzastopni Marvelov superherojski stripovski spektakl, Guardians of the Galaxy (Čuvari galaksije), nedugo nakon nastavka Captain America: The Winter Soldier (Kapetan Amerika: Ratnik zime). S obzirom da su Čuvari galaksije pobrali same hvalospijeve kritičara, od filma se mnogo očekivalo, te je i više nego opravdao svoje kvalitete i zaslužno dobio epitet najboljeg ostvarenja iz Marvel Studiosa. U pitanju je bila celuloidna adaptacija opskurnog Marvelovog stripa, kojeg su 2008. (na osnovu originalog koncepta iz 1969. godine) kreirali Dan Abnett i Andy Lanning, a istog su pretočili u scenarij za istoimeni film scenarista i reditelj James Gunn, te koscenaristkinja Nicole Perlman.

Ne postoji savršenstvo – filmsko. Ali zato postoje savršeno i do perfekcije smišljeni filmovi. Nije se rodio taj koji je snimio savršen film u svim detaljima. Ima dobru kameru, odličan scenarij, fe-no-me-nal-nu glumu, produkcioni dizajn je bravurozan, ali (uvijek to smiješno „ali“) režija je tanka. Postoje zato savršene filmske trilogije.

IMDb rejting: 8.8; 8.2; 8.3/10

Rotten Tomatoes rejting: 92%, 82%, 82%

Guardians of the Galaxy / Vol.2 / Vol.3; režija: James Gunn; uloge: Chris Pratt, Bradley Cooper, Zoe Saldana, Vin Diesel, Dave Bautista / Michael Rooker, Kurt Russell, Pom Klementieff, Karen Gillan / Chukwudi Iwuji; 2014, 2017, 2023.

Guardians_of_the_Galaxy1684768805.jpg Kako je od svih umjetničkih formi struktura stripa najprilagodljivija “specifičnostima filmske poetike“, i kako je strip kao i film danas, umjetnička forma namijenjena prvenstveno zabavi, Guardians of the Galaxy su bili i ostali vrhunska zabava i istinski stripovski spektakl. Reditelj Gunn je očigledno dosta dobro dotjerao detalje i recept Jossa Whedona (odgovaran za scenarij i režiju još jednog jedinstvenog Marvelovog superherojskog spektakla – Avengers) samo što mu se mora priznati da je stvorio, naravno, sa armijom ljudi iza sebe, koliko dobar toliko i bolji film od Whedonovog. Dok su Avengersi zabavni (na jedno gledanje, eventualno dva), Gunnov film se čini nekako “pitkijim“ i možda ne jednostavnijim, ali zasigurno simpatičnijim, te se na opetovana gledanja uvijek izgleda svježe i zabavno.

Petero naizgled nespojivih likova, svaki sa svojom vlastitom agendom, udružuje se u urnebesnoj svemirskoj avanturi i pokušaju da onemoguće zlikovce da unište jednu planetu. Glavnog junaka, Petera Quilla, dok je još bio klinac (odrastao u osamdesetim), sa Zemlje je oteo svemirski brod, a glumac Chris Pratt koji ga portretira u zreloj dobi ga je zamislio i odglumio na način kombinujući persone upravo onih likova iz filmova koje je Peter kao mali mogao gledati u kinima: Hana Soloa iz megapopularnih Ratova zvijezda i Martyja McFlya iz Povratka u budućnost. Ostale članove onoga što će u budućnosti postati ekipa Čuvara galaksije, čine zelena vanzemaljka Gamora (Zoe Saldana), snagator Drax (Dave Bautista), pričajući rakun Rocket (glas Bradleya Coopera) i “hodajuće stablo“ Groot (Vin Diesel).

Kao 10. po redu film unutar MCU-a (Marvelovog stripovsko-kinematografskog univerzuma), Čuvare galaksije krase fantastično uprizorene akcione sekvence borbe/vožnje svemirskim letjelicama, kreativne scenarističke dosjetke, komične replike, dijalozi i onelineri. Također posjeduje ono što nijedan Marvelov film nikad nije niti približno pokušao postići; soundtrack koji pršti od energije, kvalitetne muzike, pop-pjesama iz sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog stoljeća. A kako da ne volite film u kojem je soundtrack sastavljen od “Awesome Mix Vol.1 & Vol.2“ muzičkih hitova, koji će zasvirati uvijek kada Peter na Sonyjevom walkmanu pritisne play?!

Guardians_of_the_Galaxy_vol.21684768805.jpg Znate kako Hollywood tretira nastavke megauspješnica, naročito filmova baziranih na stripovima: težište radnje je bačeno na akciju, dok je karakterizacija likova u drugom planu, ako ikako i postoji. Snimanje nastavaka u Hollywoodu obično se svodi na pokušaj cijeđenja što više novca iz, opet, pokušaja od potencijalne franšize, a snimiti film koji će nadmašiti originalni – prvi film pošlo je za rukom samo rijetkima; Francisu Fordu Coppoli sa drugim dijelom Kuma; James Cameron je to uradio tri puta sa Terminator 2: Sudnji dan, Aliens (iako nije snimio prvi film) i Avatar: The Way of Water, te vjerovatno jedinim nastavkom nekog animiranog filma – Pixarovim Toy Story 2 Johna Lassetera. U biti se sve svodi na šuštave zelene novčanice.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 dolazi tri godine nakon originala (2017), a reditelj James Gunn ne samo da je dobro prostudirao “tehniku nedostataka nastavaka“ već je uspio da se dostojanstveno posveti i prvoj i drugoj stavci problema nastavaka: akciji i karakterizaciji likova. Nakon uvoda u kojem je nevjerovatno savršeno kompjuterskom tehnikom, “CGI liftingom“ podmlađen Kurt Russell koji u filmu ima značajnu ulogu kao Ego – otac Petera Quilla, reditelj Gunn nam servira dugu kadar-sekvencu malog Groota kako pleše uz pjesmu sa “Awesome Mix Vol. 2“, dok se ostatak ekipe bori sa velikim čudovištem.

Sve to, uz dobru dozu humora i doskočica na popularne likove osamdesetih, tokom filma naizmjenice je uvezano sa akcionim scenama, koje su po pravilu nastavaka spektakuranije i naglašenije, i scenama koje su tu da bi se bolje nijansirali likovi i okarakterisale njihove osobine. Na takav način da vam daje prostora da se povežete sa likovima i donekle identificirate sa njihovim problemima. U originalu, Quill je spominjao glumca Kevina Bacona i njegov film Footlose, dok je u nastavku to prošireno na glumca Davida Hasselhoffa (seriju Knight Rider) i lika iz istoimene igrice, Pac-Mana, ali i Disneyjev lik Mary Poppins.

Guardians_of_the_Galaxy_vol.31684768805.jpg Da bi konačno došli do trećeg i završnog dijela u trilogiji Čuvara galaksije, trebalo je proći šest godina, što opet ne znači da su likovi mirovali. Nakon Marvelove “The Infinity Saga“ sastavljene od tri faze i filmova u kojima su se pojavljivali Čuvari galaksije (Avengers: Infinity War i Avengers: Endgame) uslijedila je “The Multiverse Saga“ koja je donijela i završni film jednog od (naj)blistavijih umova u Marvel Studiosu. Već u uvodnoj sceni Gunn je naglasio da su Guardians of the Galaxy Vol. 3 njegov završni film za Marvel. Nakon što se na najavnoj špici ispišu riječi: “Written and Directed by James Gunn“, značajno se i ugase svjetla u prostoru u kadru nagovjestivši time i rediteljev odlazak, koji je zamijenio jedan stripovsko-kinematografski univerzum sa drugim. Onaj Marvelov sa onim DC Filmsa, time i dva filmska studija, Disney sa Warner Brosom.

Gunn je svoju čaroliju i svojevrsni “Midin dodir“ upotrijebio na najbolji mogući način u oproštaj sa svima omiljenoj ekipi superjunaka – autsajdera, koji su u trećem filmu u seriji dobili neviđeno emotivan tretman i vrhunsku završnicu. Reditelj se na spektakuluran način oprostio od Marvela i zadao zadatak za sve one koji dođu poslije njega. Završnica Guardians of the Galaxy Vol. 3 donosi borbu tima Star-Lorda (Pratt), dopunskih članica, Nabule (Karen Gillan) i Mantis (Pom Klementieff), Draxa (Bautista), i Groota (Diesela), te “uskrsle“ Gamore (Saldana) da pomognu svom prijatelju Rocketu (Cooper) i spase ga od sigurne smrti.

Gunn vješto scenaristički kroz film provodi pozadinsku priču u kojoj saznajemo sve o Rocketovom porijeklu, te namjerama zlobnog i nimalo bezopasnog negativca, znanog pod imenom Visoki Evolucionar (Chukwudi Iwuji), odgovornog za Rocketov nastanak. Mnogo toga se može zaključiti o filmu posmatrajući njegovog glavnog negativca, te se ne kaže džaba da je film dobar koliko je i njegov glavni negativac. Iwuji svom liku daje obrise pravog šekspirijanskog zloće čineći ga tako jednim od najboljih u MCU-u. A s obzirom samo na prethodna dva, iz originalnog filma i nastavka, također manijakalnih i ambicija pokoravanja cijelog univerzuma, naziv junaka i samih filmova s razlogom je “Čuvari galaksije“.

Objavljeno na portalu Al Jazeera Balkans

Prethodna
Pogled u prošlost: “Volver“
Sljedeća
Igrane adaptacije Disneyjevih animiranih klasika i “Mala sirena“