HBO otkazuje seriju "Westworld" nakon 4. sezone

HBO otkazuje seriju "Westworld" nakon 4. sezone

Nekoć jedna od glavnih stavki na programu HBO-a, SF serija Westworld se suočava sa gašenjem. Kako smo doznali tokom vikenda, HBO je odlučio da ne nastavi sa razvijanjem serije, odnosno radom na petoj sezoni, koju su voditelji, takoreći, najavljivali na mala vrata još do prije nekoliko mjeseci.

Kako prenose novinari Varietyja, odluka dolazi sa vrha krovne kompanije, odnosno od Warner Bros. Discoveryja, što nije veliko iznenađenje.

Novo rukovodstvo kompanije bez previše okolišanja već nekoliko mjeseci reže troškove i gasi neperspektivne projekte u različitim kompanijama-kćerima, a među njima se našao i Westworld. Ruku na srce, potonji izdanci serije se nepovoljno uspoređuju sa prvom sezonom, koja je na male ekrane stigla 2016. Dugi razmaci između sezone, a ponajviše promjena tona između prve i druge sezone su se odrazili na gledanost i prijem serije, a visoki budžet koji prati HBO-ove glavne produkcije je postao problem za Warner Bros. usred skorijih ekonomskih nevolja kroz koje prolazi cijela zabavna industrija.

Tvorci i voditelji serije, Jonathan NolanLisa Joy su još do prije nekoliko sedmica gajili nade da će serija dobiti petu sezonu, čime bi dvojac zaokružio priču na zamišljeni način. No, četvrta sezona serije nije ostvarila uspjeh koji bi poslužio kao pokriće za sljedeću.

S time, Westworld postaje još jedan dodatak "velikom rezu" u zabavnoj industriji, pridružujući se brojnim serijama i filmovima koji su otkazani, ugašeni ili na drugi način prepušteni skupljanju prašine.

Prehodna
Igrana serija “Zlatni dečko“ nedjeljom na FTV-u
Sljedeća
Druga sezona "Star Wars" serije "Andor" započinje sa snimanjem