IATSE optimistično u vezi pregovora sa studijima

IATSE optimistično u vezi pregovora sa studijima

Godinu dana nakon izbijanja štrajka u Hollywoodu, jedan od vodećih sindikata u svijetu zabave i studiji se nadaju da će zaobići još jedan.

Naime, kako prenose novinari Deadlinea, vodstvo IATSE-a, sindikata koji okuplja radnike na setovima, nada se da će studiji prihvatiti novi okvirni dogovor, čime bi se izbjeglo stupanje članova ovog sindikata u štrajk. 

Trogodišnji dogovor između sindikata i AMPTP-a, udruženja koje okuplja glavne studije u Hollywoodu, pri isteku je, a IATSE je uoči isteka dao do znanja da ga neće produžiti - ili barem ne u trenutnom obliku. Sindikat od studija traži povećanje plaća radnika na setu, vozača i nosača koji čine kičmu filmske industrije.

IATSE nema medijski kapacitet kojim se glumački sindikat SAG-AFTRA uspješno služio u prvim danima štrajka prošle godine, ali novi štrajk bi ponovo paralizirao snimanje u SAD-u. Kako stvari stoje u ovom trenutku, pregovori će prekoračiti ranije postavljeni rok. Isti se odvijaju iza zatvorenih vrata, a AMPTP se javno oglašavao o statusu pregovora, što predstavlja nastavak politike medijske šutnje od strane studija. AMPTP se rijetko oglašavao tokom pregovara sa scenaristima i glumcima prošle godine.

Prethodna
Alfonso Cuarón jedan od predavača na Slano Film Days
Sljedeća
Shawn Levy u pregovorima za režiranje novog "Avengers" filma