Jahači: “Easy Rider“ na slovenački način

Piše: Sead Vegara

Dugometražni igrani prvijenac Jezdeca (Jahači, 2022) slovenačkog reditelja Dominika Manceja mnogo toga duguje američkom klasiku žanra filma ceste Easy Rider (Goli u sedlu, 1969). Radnja počinje 1999. godine negdje u slovenačkoj provinciji, a protagonisti Mancejevog filma su dvojica mladića, Anton i Tomaž, u interpretaciji Petje Labovića i Timona Štrubeja, koji nakon što odgledaju film Easy Rider odluče da svoje mopede pretvore u, koliko je to približno moguće, čopere po uzoru na one koje su u filmu vozili Peter Fonda i Dennis Hopper.

Jezdeca; režija: Dominik Mancej; uloge: Timon Štrubej, Petja Labović, Nikola Kojo, Anja Novak; 2022.

Poneseni filmom i njegovim junacima, njih dvojica se odluče sjesti na modifikovane mopede i sa vjetrom u kosi krenuti na put. Put koji će ih odvesti u Ljubljanu, a zatim i dalje kroz Sloveniju, čak do mora. Na proputovanju će sresti živopisne likove, mladu časnu sestru Anu (Anja Novak), koja bježi iz samostana, i ostarjelog bajkera Petra (Nikola Kojo, u očitoj refernci na Easy Ridera i Petera Fondu).

U biti film ceste Jahači, scenaristički i rediteljski vješto izbjegava žanrovsku zamku, te svojevrsnim flashbackovima razbija linearnu strukturu. Scenarij je djelo samog reditelja, dok se kao koscenarista potpisuje Boris Grgurović. Sa veoma izraženim okom za detalje i kompoziciju scene, reditelj Mancej je uz veliku pomoć direktora fotografije Janeza Stucina, uspio u oku kamere uhvatite neke od najljepših kadrova. Dosta krupnih planova, kao i ekstremno krupnih planova – detalja očiju, tvore (pre)lijepo (is)pričanu priču putem pokretnih slika.

Likovi su kvalitetno karakterno osjenčeni, svaki od njih, dok su glumački itekako uvjerljivo portretirani. Glumački dvojac Labović i Štrubej nadasve plijene pažnju svojom igrom i poput vrsnih glumaca uspijevaju da u pravom trenutku nađu pravi izražaj. Lik Petra, koji na izvjestan način predstavlja očinsku figuru za Antona, ali i Tomaža, Nikola Kojo portretira sa standardno kvalitetnom glumačkom igrom, na koju smo i navikli od glumca njegovog profila. Petar u Antonu i Tomažu vidi sebe kao klinca koji je prkosio autoritetu, te ih zbog toga i pokušava usmjeriti, možda ne baš na pravi put, ali sigurno na onaj lakši. Mlada Ana, koja im se pridruži na putu, sada već bez oprave opatice, postati će i izvjesno glavna smetnja među dvojicom (najboljih) prijatelja. Malu, kratku, ali slatku epizodu u film u Jahači ima i mlada bh. glumica Elma Juković, koja se pojavi tek toliko da ostavi dobar dojam (obratite pažnju na scenu u slastičarnici).

S obzirom na stanje u svijetu u protekle dvije godine, misleći pri tome na pandemiju koronavirusa, film Jahači sniman je teškim uslovima i to kao koprodukcija između Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Srbije i Italije. Finaliziran film je dobio tu čast da se nađe u Tamičarskom programu 28. Sarajevo Film Festivala, a da li će osvojiti neku od nagrada to ćemo vidjeti na završetku Festivala u petak 19. augusta na dodjeli nagrada.

Objavljeno u bh. nezavisnom dnevniku Oslobođenje

Prehodna
Balada: Šta se bijeli u gori zelenoj...
Sljedeća
DC League of Super-Pets: Superjunaci i njihovi superljubimci