Kino premijere: ''Big Eyes''

Kino premijere: ''Big Eyes''

Big Eyes (Velike oči) Novi film Tima Burtona Big Eyes je premijeru imao za Božić 2014., a pubilka u Bosni i Hercegovini će ga moći pogledati od četvrtka 5. marta kada film kreće u redovnu kino distribuciju. Riječ je o drami zasnovanoj na istinitoj priči o slikarki Margaret Keane čiji je kakrakterističan stil slikanja likova sa velikim očima obilježio jednu eru. Njen muž je besramno prisvojio njen rad tvrdeći da je on odgovoran za slike likova sa velikim očima. Dok je on uživao plodove njenog rada i živio u bogatstvu i raskoši, Margaret je živjela u bijedi i jedva sastavljala kraj s krajem. Tužba koju je podigla je kuliminirala obračunom na sudu gdje je izazvala svog supruga na slikarski duel. Amy Adams i Christoph Waltz su u ulogama supružnika, dok sporednu ulogu ima i Jason Schwartzman.

 

Chappie Neil Blomkamp je osvojio sve sa svojim prvijencem District 9 nominovanim za Oscara, a razočarao sa drugim filmom Elysium. Znate kako se kaže: "Treća sreća." Njegov treći rediteljsko-sceanristički poduhvat nosi naziv Chappie i donosi priču o prvom robotu svjesnom svog postojanja, umjetnoj inteligenciji svjesnoj sebe. Sharlto Copley je "posudio" svoje pokrete Chappieu koji je prikazan uz pomoć motion-capture tehnologije. Od ostalih glumaca u filmu se pojavljuju još Dav Patel kao naučnik koji je stvorio Chappiea, Sigourney Weaver i Hugh Jackman. Film Chappie je na redovnom kino repertoaru od četvrtka 5. marta.

 

Unbroken (Nepokoren) Drugi rediteljski pokušaj slavne glumice i humanitarke, Angeline Jolie, je dugo najavljivan kao velik oskarovski konkurent, a na kraju se sve svelo na onu čuvenu narodnu: "Tresla se gora, rodio se miš". Što u biti i jeste, ili bi barem trebalo da bude. Jolie je u svom prvijencu In the Land of Blood and Honey pokazala da još što-šta treba učiti o režiji i (pogotovo) pisanju scenarija. Kako god, u drugom filmu se posvetila samo režiji dok je scenarij djelo braće Coen. Koliko je to dobro i kvalitetno ostvarenje, a koje opet pripovijeda istinitu priču o Louisu Zamperiniju, atletičaru i vojniku u Drugom svjetskom ratu u zatvoreničkom kampu, uvjerit ćete se od četvrtka 5. marta kada film kreće u redovnu kino distribuciju. 

 

Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš Radnja filma Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš je smještena u crnogorskom selu, u brdima, u ljeto 1968. godine. U jeku izgrdanje infrastrukture u SRFJ, u naporima da se siromašni sjever Crne Gore putevima poveže s jugom, u malo selo dolazi geometar Laza (Viktor Savić), kako bi pripremio dokumentaciju za trasu budućeg puta. Sa njim će doći Klara, njegova žena (Helena Aksamit), balerina iz Novog Sada, koja mora da tokom ljeta održava kondiciju za jesenju sezonu. Kako seljaci reaguju na dolazak geometra, koliko su skloni korupciji, kako reaguju na dolazak ljudi koji žive nekim drugačijim životom od njihovog, jer za bolje ne znaju, samo je jedna od linija priče. Film Gorčilo - Jesi li to došao da me vidiš je na redovnom kino repertoaru od četvrtka 5. marta.

 
Prehodna
Prva fotografija iz filma "The Danish Girl"
Sljedeća
Harrison Ford u nastavku kultnog filma "Blade Runner''