Kreće projekat digitalizacije kino-dvorana u BiH

Kreće projekat digitalizacije kino-dvorana u BiH

Fondacija za kinematografiju Sarajevo u saradnji sa lokalnim zajednicama ulazi u finalnu fazu realizacije kapitalnog projekta modernizacije i digitalizacije dvorana.

Na inicijativu Upravog odbora i uz značajnu potporu ministrice Kulture i sporta Federacije BiH Zore Dujmović i Vlade Federacije BiH 2022. raspisan je javni poziv za podršku komplementarnim djelatnostima za kapitalni projekat digitalizacije kino-dvorana u lokalnim zajednicama. Isti je naišao na veliki odziv Upravih tijela lokalnih zajednica i Javnih ustanova koje upravljaju kino-dvoranama pa je Odlukom po konkursu sredinom augusta prošle godine podržano 13 lokalnih zajednica iz čak devet kantona Federacije BiH sa projektima digitalizacije i modernizacije kino-dvorana.

Krajem januara ove godine finaliziran i međunarodni tender za nabavku i instalaciju opreme sa odabirom dva najpovoljnija ponuđača. Nakon što je Fondacija za kinematografiju Sarajevo potpisala Ugovore sa svim Upravnim tijelima dvorana iz Federacije BiH u toku ove sedmice je predsjednik Upravnog odbora Antonio Beus potpisao Ugovore o nabavci i instalaciji opreme za modernizaciju i digitalizaciju dvorana sa odabranim izvođačima radova, kompanijama Audio Video Consulting d.o.o. i IMTEC d.o.o. iz Sarajeva. Projekat je od nemjerljive važnosti za bh. kinematografiju i bh. autorima i njihovim ostvarenjima će omogućiti da u isto vrijeme kada u i velikim centrima također dođu do velikog broja gledatelja širom Federacije BiH, te kvalitetno prezentuju svoja ostvarenja.

U narednom periodu Fondacija za kinematografiju Sarajevo će u saradnji sa Upravim tijelima svih kino-dvorana koje se po ovom tenderu digitaliziraju i moderniziraju, paralelno sa opremanjem dvorana raditi na obuci i usavršavanjem osoblja, a očekivani završetak radova na svim dvoranama je prvi dio ljeta 2023. S obzirom na navedeno, tokom ljeta 2023. bh. regionalni, evropski i svjetski autori će dobiti novih 13 kino-dvorana u Federaciji BiH za plasman svojih novih ostvarenja, te će doći do velikog broja novih gledatelja svih generacija.

Projekat digitalizacije se nastavlja i u 2023. za sve lokalne zajednice koje ove godine nisu bile u mogućnosti da uđu u projekat i da se na taj način dobije najšira mreža kino-dvorana za plasman bh. regionalnih i svijetskih filmskih naslova u što skorije vrijeme.

Prethodna
“Scream VI“ na kino-repertoaru od četvrtka 9. marta
Sljedeća
Otvorene prijave za 27. Tallin Black Nights Film Festival