Locarno Open Doors najavljuje projekte i odabir producenata

Locarno Open Doors najavljuje projekte i odabir producenata

Open Doors, koprodukcijska platforma Locarno Film Festivala i program razvoja talenata za filmaše iz podzastupljenih zajednica i zemalja u kojima su kinematografija i umjetnost kao oblik izražavanja ugroženi, ulazi u svoje 22. izdanje, obilježavajući treću i posljednju godinu s fokusom na Latinsku Ameriku i Karibe.

Kroz svoj Projects Hub, Producers Lab i Directors Club, Open Doors nudi opsežan program obuke, učenja i umrežavanja, kao i javne projekcije i događaje – tokom Locarno Film Festivala i tokom cijele godine. Program će se održati online u julu i uživo tokom Locarno Pro Days (od 8. do 13. augusta 2024.).

Sudionici Projects Hub & Producers Lab

Ukupno osam projekata u razvoju odabrano je za sudjelovanje u koprodukcijskoj platformi, Projects Hub. Među njima su vampirska priča Fiebre caribe (Karipska groznica) venecuelanskog filmaša Diega Andresa Murilla; ekvadorski queer znanstveno-fantastični film Ovnis en el Trópico (NLO u tropima) reditelja Robertha Mendoze; Huaco retrato (Povratak posljednjeg Mochica ratnika) Fernanda Luisa Mendoze Salazara (Peru) koji spaja videoigre s filmom; i El único tiempo (Jedinstveno vrijeme) Paza Encine (Paragvaj), redatelja Eamija, koji je osvojio nagradu Tigar 2022., i Hamaca paraguaya (2006.), dobitnika nagrade FIPRESCI na Filmskom festivalu u Cannesu.

Producers Lab, program Open Doorsa za razvoj karijere za kreativne producente, snažno se fokusira na jačanje kolektivnih radnih struktura i kreativne saradnje unutar regija. Osam sudionika iz osam različitih zemalja ove godine uključuje Wendy Desert s Haitija, koja je jedna od osnivačica isključivo ženskog kolektiva L’autre Regard Films Productions, koji podržava nove haićanske talente u filmskoj industriji; bolivijska producentica Camila Molina, koja je bila jedna od producentica Diego Mondacovog IFFR priloga Chaco (2020.); i Romola Lucas, prva producentica iz Gvajane koja je prisustvovala Labu.

Osim toga, Open Doors će pozdraviti mlađeg producenta Andrea Fatecha Bernala kao promatrača u ovogodišnjem Producers Labu, čije je sudjelovanje moguće zahvaljujući saradnji s Escuela Internacional de Cine y TV (EICTV) na Kubi.

Pregled svih sudionika Projects Huba i Producers Laba možete pronaći ovdje.

Zsuzsi Bánkuti, voditelj odjela Open Doors, komentira: “Uzbuđeni smo što vidimo značajan broj početnika u filmu čije inovativne vizije i hrabro eksperimentiranje s formom obećavaju pomicanje granica pripovijedanja. Raznolikost u perspektivama među tim projektima i filmašima doista je izvanredna, nudeći svježa, jedinstvena gledišta koja izazivaju tradicionalne narative. S ponosom možemo reći da nismo pravili kompromise u našem procesu odabira, birajući pojedince koji posjeduju hrabrost i kreativnost da redefiniraju filmski izričaj.”

Nagrade

Stručni žiri će 13. augusta dodijeliti novčane i materijalne nagrade odabranim pobjedničkim projektima. Ovogodišnja novost je rezidencijalna nagrada Tabakalera-San Sebastian Film Festival koja se dodjeljuje u saradnji s Međunarodnim kulturnim centrom Tabakalera i San Sebastian Film Festivalom. Nakon prošlogodišnjeg odabira sudionika Open Doorsa, Carlosa Ormeña Palme, dobitnik nagrade pohađat će rezidenciju u Tabakaleri i sudjelovati u industrijskim aktivnostima Filmskog festivala u San Sebastianu u septembru.

Clara Montero, kulturna direktorica Tabakalere, komentira: „Već dugi niz godina razvijamo holistički sistem podrške za stvaranje, kroz različite pozive i programe, kako bismo uticali na cijeli lanac vrijednosti razvoja projekta i podržali umjetnike u izgradnji karijere u audiovizualnom području. Cilj ove saradnje je udružiti snage i koordinirati s Locarno Open Doors kako bi se podržali međunarodni filmski reditelji u sljedećoj fazi razvoja projekta, posebno u fazi produkcije, ugošćujući ih u kreativnoj rezidenciji u Tabakaleri i sudjelovanjem u festivalskom industrijskom programu.”

Dalje nagrade uključuju potporu Open Doors Grant, koju sponzoriraju visions sud est i grad Bellinzona, u iznosu od 50.000 CHF; nagradu za CNC razvoj u vrijednosti od 8.000 eura; te Arte Kino International Prize od 6.000 eura. Dodatne nagrade u naturi nude Sørfond Film Fund, BrLab, World Cinema Fund, Organizacija Internationale de la Francophonie (OIF), IFFR Pro, Moulin d’Andé - CECI i Internationale Kurzfilmtage Winterthur.

Klub reditelja

Reditelji filmova odabranih za Open Doors Screenings u sklopu službene selekcije Festivala okupit će se u Directors Clubu, što će im omogućiti pristup nizu razgovora, radionica i mogućnosti umrežavanja. Projekcije u sklopu Open Doors Screeningsa bit će objavljene zajedno sa službenom selekcijom Filmskog festivala u Locarnu 10. jula 2024.

Više o Locarno Film Festivalu možete pročitati ovdje.

Prethodna
BH Telecom: Saznajte kako možete gledati Euro 2024
Sljedeća
“The Substance“ zatvara Midnight Madness na EIFF-u 2024.