Marjanović o Zlatnoj palmi za Rubena Östlunda

Marjanović o Zlatnoj palmi za Rubena Östlunda

Novi film Rubena Östlunda Triangle of Sadness osvojio je na 75. filmskom festivalu u Cannesu glavnu nagradu – Zlatnu palmu za najbolji film.

Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, a film je koproduciran u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra - Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS). Koproducenti filma ispred Obala Art Centra su Mirsad Purivatra i Jovan Marjanović.

“Čast nam je sarađivati s jednim od najvećih filmskih autora današnjice. Danas dvostruki dobitnik Zlatne palme, švedski reditelj Östlund, bio je predsjednik žirija 25. Sarajevo Film Festivala i festivalska publika dobro poznaje njegov rad: film ‘Kvadrat’ za koji je također dobio Zlatnu palmu je prikazan na 23. Sarajevo Film Festivalu (2017.), ‘Turist’ na 20. Sarajevo Film Festivalu (2014.) i ‘Igra’ na 17. Sarajevo Film Festivalu (2011.). Sigurni smo da publika 28. Sarajevo Film Festivala jedva čeka pogledati i njegovo najnovije ostvarenje, dijelom urađeno i zahvaljujući Sarajevu gradu filma”, izjavio je Jovan Marjanović, direktor Sarajevo Film Festivala.

Triangle of Sadness je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, par manekena, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što odlete na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, i na kraju završi krešendom kada gusari napadnu brod. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije…

Dvadeset i osmi Sarajevo Film Festival će biti održan od 12. do 19. augusta 2022.

Prehodna
Zlatna palma festivala u Cannesu Rubenu Östlundu
Sljedeća
Box office: "Top Gun: Maverick" zaparao nebo sa 124 miliona