Zlatna palma festivala u Cannesu Rubenu Östlundu

Zlatna palma festivala u Cannesu Rubenu Östlundu

Novi film Rubena Östlunda Triangle of Sadness osvojio je na 75. filmskom festivalu u Cannesu glavnu nagradu – Zlatnu palmu za najbolji film! Jedan od koproducenata ovog filma je Obala Art Centar iz Sarajeva, a film je koproduciran u okviru zajedničkog projekta Obala Art Centra - Sarajevo Film Festivala i Turske državne radio-televizije (TRT) “Sarajevo grad filma za globalne ekrane” (SCF GS).

Ovo je druga Zlatna palma Östlundu, predsjedniku žirija 25. Sarajevo Film Festivala (2019.): nagradu je osvojio i 2017. za film Kvadrat (The Square).

Triangle of Sadness je satira koja razotkriva uloge i klase: Carl i Yaya, par manekena, prolaze kroz uzbuđenje Milanske sedmice mode prije nego što odlete na ekskluzivno krstarenje jahtom na Karibima. Na brodu su dobrostojeći putnici i brod se održava besprijekorno. Loše vrijeme rezultira morskom bolešću, situacija se pogoršava epidemijom trovanja hranom, i na kraju završi krešendom kada gusari napadnu brod. Raj se pretvara u košmarnu metaforu za kraj zapadne civilizacije…

Uz Östlundov film u službenom programu festivala u Cannesu, Sarajevo Film Festival i bh. kinematografija kao i Sarajevo grad filma UNESCO-a i ove godine su predstavljeni na marketu u Cannesu u okviru Paviljona Jugoistočne Evrope, zajedno sa Bugarskom, Crnom Gorom, Hrvatskom, Ciprom, Sjevernom Makedonijom, Slovenijom i Srbijom.

 

Prehodna
Otvoren poziv za mlade: “Sarajevo Film Festival In Youth Eyes”
Sljedeća
Marjanović o Zlatnoj palmi za Rubena Östlunda