Masterclass voditeljice Berlinalea Anne Henckel-Donnersmarck

Masterclass voditeljice Berlinalea Anne Henckel-Donnersmarck

U saradnji sa Hrvatskim audiovizualnim centrom (HAVC) na Umjetničkoj akademiji u Splitu i Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu održat će se masterclass Anne Henckel-Donnersmarck, umjetničke voditeljice festivala Berlinale Shorts, koja će govoriti o svom radu i izazovima sa kojima se susretala u dugogodišnjoj karijeri te iskustvu žiriranja na festivalima kratkometražnog filma, dajući pregled heterogenog svijeta festivala kratkog filma i kako njime navigirati.

Na masterclassu će biti riječ o festivalima kratkometražnog filma, s posebnim naglaskom na Berlinale Shorts, s kojeg će se i predstaviti izbor filmova, nakon čega slijedi rasprava sa sudionicima. Osim toga, jedna od tema bit će i načini korištenje pokretne slike i zvuka u prostorima poput pozorišnih pozornica i izložbi, na primjerima radova Anne Henckel-Donnersmarck, koja je i videoumjetnica.

Raspored masterclassova:  

- 31. maj, od 10 do 13 sati, Split – Kino UMAS (Tvrđava Gripe)

- 1. juni, od 9 do 14 sati, Zagreb – scena Akademija dramske umjetnosti (Trg Republike Hrvatske 5)

Anna Henckel-Donnersmarck rođena je u Frankfurtu na Majni 1973, a odrasla je u Indoneziji, Japanu, Engleskoj i Bavarskoj. Studirala je na Camberwell College of Art and Design u Londonu i stekla diplomu na Filmskoj akademiji Baden-Württemberg/Ludwigsburg, fokusirajući se na snimanje animiranih i dokumentarnih filmova. Selektorica je i umjetnička voditeljica Berlinale Shortsa, festivala kratkometražnih filmova u sklopu Berlinalea, od juna 2019.

Preko 20 godina aktivna je kao programatorica (Filmwinter Stuttgart, Kasseler Dokfest, ZEBRA Poetry Film Festival, itd.), moderatorica (Pictoplasma, Stuttgart International Festival of Animated Film, itd.), članica žirija (Szpilman Award, REGARD Quebec, Međunarodni festival studentskog filma u Tel Avivu, Filmfest Dresden, Fantoche – Međunarodni festival animiranog filma itd.) i sudionica panela (Fajr Film Festival Teheran, Curtas Vila do Conde itd.). Od 2007. do 2019. bila je članica selekcijske komisije za Berlinale Shorts. Primarni fokus joj je na formatu kratkog filma.

Osim toga, osmislila je i realizirala mnogobrojne videoinstalacije za izložbe, scenska djela i koncerte, primjerice za Deichtorhallen Hamburg, Hygiene Museum Dresden, GRIMMWELT Kassel, Humboldt Lab, Bauhaus Archive Berlin, Constanza Macras/DorkyPark, Mathilde Monnier, Schauspiel Köln, The Wooster Group NYC, Berlinska filharmonija i operne kuće u Berlinu, Frankfurtu i Zürichu. Predaje filmsku teoriju i videopraksu na raznim umjetničkim školama.

Prehodna
"Fast X" već prešao prag od pola milijarde
Sljedeća
U bh. kina od 1. juna stiže najbolji Spider-Man film do sada