Premijera filma "Smrt djevojčice sa žigicama" na 29. SFF-u

Premijera filma "Smrt djevojčice sa žigicama" na 29. SFF-u

Na 29. Sarajevo Film Festivalu, u okviru Open Air programa, svoju će međunarodnu premijeru doživjeti novi hrvatski triler Smrt djevojčice sa žigicama, koji će biti prikazan 15. augusta u 20:45 u Ljetnom kinu Stari Grad.

U pitanju je ekranizacija prvog romana bestselera Zorana Ferića, nagrađivanog hrvatskog književnika koji svojim specifičnim bizarnim, grotesknim, morbidnim i crnohumornim stilom već dvije decenije rado privlači čitatelje iz cijelog regiona. Već dugo na velikom platnu nismo vidjeli ekranizaciju hrvatskog romana koji nije za djecu, a od svih živućih velikih književnika na ovim prostorima, Ferićev poseban stil možda je najbolji način da se malo uzburka domaća filmska industrija.

Otok Rab, 1992. Na lokalnoj plaži pronađeno je unakaženo tijelo prostitutke Marillene. Istragu vodi lokalni policajac Mungos u suradnji sa svojim dobrim prijateljem Ferom, s kojim dijeli tragičnu tajnu iz djetinjstva. Na otoku na kojem svako svakog zna, niko nije nevin i svi su potencijalni počinitelji. Ko se krije iza ovog okrutnog zločina?

Reditelj filma je kultni hrvatski autor Goran Kulenović, tvorac po mnogima najboljih hrvatskih serija ikada (Bitange i princeze, Crno-bijeli svijet), te filma Pjevajte nešto ljubavno, najgledanijeg hrvatskog filma u kinima 2007. Kulenović je jedan od rijetkih hrvatskih autora kome su svi radovi brzo postali cijenjeni od kritike i publike. Zajedno s Ferićem, radio je na scenariju filma, a prava zanimljivost adaptacije za sve gledatelje će biti kako film prikazuje brojne bizarnosti i groteske romana. Ulogu Fera, povratnika na Rab, glumi odlični Ozren Grabarić, a Mungosa utjelovljuje Goran Navojec, jedan od najvećih hrvatskih glumaca današnjice.

Živopisnu postavu otoka glume Jelena Lopatić, Iva Babić, Borko Perić, Slavko Juraga, Luka Petrušić, Slavko Sobin, Nikša Butijer, a u filmu se pojavljuju i bh. glumci Elma Juković i Admir Šehović. Produkciju potpisuju Ivor Hadžiabdić i Antun Bahat iz Livada produkcije, a Ferićeva ekranizacija romana koji je preveden na nekoliko svjetskih jezika njihov je igrani prvijenac. Bh. koproducent filma je Mirsad Purivatra putem produkcijske kuće "2006".

Smrt djevojčice sa žigicama osvježava regionalne žanrovske filmove, jedinstven je, neobičan i svoj, te spaja zvučnu postavu poznatu po kvalitetnim i popularnim filmovima, serijama i knjigama.

U okviru 29. Sarajevo Film Festivala Smrt djevojčice sa žigicama će svoje projekcije imati u Cineplexx Sarajevo 16. augusta u 18:00 sati, 18. augusta u 20:30 u Open Air kinu Tuzla, te 18. augusta u 21:30 sati u Open Air kinu Mostar.

Film kreće u kino-distribuciju bh. kinima tokom druge polovine septembra u distribuciji C2 film.

Prethodna
Filmovi "Ekskurzija" i "Čuvari formule" nagrađeni u Locarnu
Sljedeća
Srce Sarajeva za “Kotlinu” i BH Content Lab platformu